Vești bune pentru șoferi. Firmele de asigurare aduc bani pentru RCA. Surprizele din topul celor mai căutate companii de asigurare
Piața asigurărilor RCA s-a schimbat după falimentul fostului lider, Euroins. Societăți mici, dar și firme mari care nu obișnuiau să aibă o prezență substanțială pe segmentul RCA vând substanțial, dominând topurile. Unele dintre ele au adus deja sume importante ca majorare de capital, pentru a se asigura că pot plăti daunele la timp.
Liderul pieței de asigurări din România, Groupama, cu o cotă de piață de peste 22% din contractele RCA în vigoare, a adus, în februarie, o majorare de capital de circa 40 de milioane de euro. Recent, Grawe, un alt jucător important din RCA, cu o cotă de aproape 11% , a decis, la rândul său, să își majoreze capitalul, scrie www.studiifinanciare.ro.
Niciuna dintre deciziile celor două societăți nu a venit ca urmare a unor impuneri ale Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), operațiunile fiind aprobate de Consiliul Autorității la solicitarea asigurătorilor. Acest fapt arată că există un angajament pentru piața din România, inclusiv în perioada viitoare. Grawe a venit cu o majorarea de capital de 29,6 milioane de lei, sumă ce a fost deja vărsată în conturile societății, care a ajuns astfel la un capital de 150 de milioane de lei.
În februarie, Groupama Asigurări, adusese 196 de milioane de lei, pentru a își majora capitalul la peste 319 milioane de lei. Operațiunile efectuate de cele două societăți vor consolida poziția acestora atât în ceea ce privește solvabilitatea cât și din perspectiva lichidității. Ambele societăți se află, în prezent, în top 3 vânzători de RCA, din perspectiva portofoliului de contracte.
Conform ultimelor date agregate de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), portofoliul Euroins (care va expira automat pe 8 septembrie 2023, după ce instanța a decis să deschidă procedura de faliment la începutul lunii iunie) , mai reprezintă încă 25% din totalul polițelor RCA în vigoare. Din momentul în care societatea cu acționariat bulgăresc și-a pierdut licența de funcționare pentru că nu reușea să îndeplinească criteriile de solvabilitate, mai multe societăți de asigurări și-a u crescut portofoliile de asigurare.
În afară de Groupama și Grawe, ale căror cote de piață le-am arătat mai sus, au mai ajuns sau s-au menținut la cote notabile și Axeria Iard (aproape 10%) sau Allianz Țiriac, care în ciuda unor mici scăderi controlează încă în jur de 15% din piață, cu peste 1 milion de polițe în portofoliu. Un jucător cu un procent de luat în seamă a ajuns și HD Insurance, care se apropie deja de 5% din totalul numărului de contracte. Estimările arată că pe 8 septembrie, când polițele Euroins vor expira de drept, societatea bulgară va mai avea undeva între 15 și 20% din piață, cel mai probabil spre limita de jos. Aceasta înseamnă că va trebui ca piața să “înghită” circa 1 milion de șoferi care vor trebui să își cumpere o nouă poliță. Dinamica actuală a pieței arată, totuși, că sunt suficiente societăți care vor interesate în această zonă.
sursa economica.net