Vești bune pentru învăţământul românesc

dav

dav

Guvernul, precum și parlamentarii PSD-ALDE au fost mereu preocupați de găsirea unor soluții în folosul învățământului românesc. Numai dintre măsurile luate în ultima perioadă, pot fi amintite, de pildă, plata diferențelor salariale atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel universitar, hotărârea de a se plăti sporul de suprasolicitare neuropsihică și acordarea voucherelor de vacanţă și în 2019.

Pe plan legislativ, în Comisia de învăţământ, știință, tineret și sport a Senatului au fost recent discutate și finalizate mai multe acte normative, care apoi au fost aprobate în plenul Senatului. Printre altele, și Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 223 din Legea Educației Naționale, prin care se facilitează o mai bună relație între universități şi cluburile sportive universitare; de asemenea, printr-o nouă lege, s-a urmărit sprijinirea excelenței în educație. Este vorba despre fixarea cadrului legal, a aspectelor de finanțare pentru Centrele județene de excelență şi a Centrului de excelență al municipiului București, acele unități în care copiii dornici de performanță să-și poată desfășura activitatea. Cele două legi au fost inițiate de parlamentari PSD.

În fine, un al treilea proiect legislativ are o importanță deosebită pentru mediul universitar. Este vorba despre Propunerea legislativă pentru completarea art. 105 al Legii Educației Naționale. Am apreciat public, în plenul Senatului, că este necesară o creștere a flexibilității activității financiare în mediul universitar. Am subliniat că ar fi utilă o finanțare multianuală a instituțiilor de învăţământ superior. Dar, până la atingerea acestui deziderat, noul act normativ va permite universităților să folosească banii rămași în sold la sfârşitul anului, la capitolul investiții, în condițiile în care destinația fondurilor rămâne aceeași, fără a mai fi necesară nicio altă intervenție birocratică.

Ca un argument suplimentar asupra preocupării pentru tinerii implicați în sistemul educațional, a actualei guvernări, amintesc discuția avută recent în Comisia de învăţământ din Senat cu un reprezentant al studenților, care a mulțumit pentru facilitatea deosebită pe care o au, în România,  studenții (indiferent de vârstă, conform unei ultime modificări legislative), nemaiîntâlnită în alt stat european, de a putea călători gratuit cu trenul, de oricâte ori ȋntr-un an. Mobilitatea studenților înseamnă posibilitatea de a călători, de a vizita, de a explora – pași importanți în formarea acestora.