Vești bune de la Casa Județeană de Pensii Iași

casa-de-pensii

Vești bune de la Casa Județeană de Pensii Iași. Începând din luna iunie  veteranii de război beneficiază de indemnizatie de gratitudine în valoare de 2690 de lei. Întrucât actul normativ a apărut târziu, banii nu au putut fi încasați, dar în luna iulie au încasat și plățile restante din luna precedentă. 

De asemenea, fonduri sunt alocate și distribuite către copiii prizonierilor, în fapt persoanele care au fost în penitenciar, la spitalul de psihiatrie internate sau în lagăre captive.  

Cei 257 de veterani de război care încă mai sunt în viață au fost incluși în acest program de la Casa Județeană de Pensii. 

Maria Andronache – director executiv CJP Iași: „Începând cu luna iunie au primit o indemnizatie de gratitudine care este egală cu 50% din câștigul salarial mediu, brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări. Pentru anul acesta, câștigul este 5380 lei, iar jumătate înseamnă 2690 lei, bani pe care-i primește fiecare veteran aflat în plată începând cu iunie”.

Indemnizații primesc și copiii persoanelor care au fost în pușcărie, la spitalul de psihiatrie internați sau prizonieri. 

Maria Andronache – director executiv CJP Iași: „Aici avem persoane titulare în plată, deci decretul este din 90 și avem beneficiari chiar din acest an. Noutatea este: copii acestor persoane beneficiază și ei de această indemnizație de pe urma părintelui decedat”.

Legea distinge câteva situații, spre exemplu  beneficiază de aceste indemnizații copii care erau minori sau sau născuți în perioada în care unul sau ambii părinți erau într-o formă de persecuție politică.