Veste proastă pentru românii care au în ogradă porc de Crăciun. Anunţ de ultimă oră despre şoriciul românesc

ANSVSA a transmis că este foarte important să fie limitat numărul focarelor de pestă porcină din țara noastră. Cu toate acestea, ANSVSA i-a asigurat pe români că se vor putea bucura de porcul crescut în gospodării, dacă se respectă anumite reguli.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar sacrificarea unui porc în propria gospodărie este una din tradițiile pe care foarte mulți români le respectă an de an. Totuși, în ultimii ani, odată cu evoluția pestei porcine africane pe teritoriul României, această tradiție a devenit una destul de controversată.

Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) monitorizează atent evoluția focarelor la nivel național, atât în fermele comerciale, cât și în gospodării. Totuși, reprezentanții ANSVSA le transmit românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

”Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură.

Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel național, avem același interes și aceeași prioritate pentru sănătatea porcinelor din gospodăriile populației și din marile complexe. În cele mai multe zone se vor sacrifica și ne vom bucura împreună de produsele tradiționale cu porc sacrificat în bătătură”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

Anunţul vine după informaţia că a fost dată o amendă de 6.000 de lei pentru un român care a tăiat un porc în curtea lui.

Mulți români obișnuiesc să organizeze în această perioadă a anului, înainte de venirea sărbătorilor, tăierea porcului. Este unul dintre cele mai comune animale pe care le dețin sătenii în curți. În ultima perioadă, legea din România s-a modificat și stabilește noi prevederi privind creșterea acestor animale.

Un român din Satu Mare (persoană fizică, nu juridică) a fost amendat cu o sumă de 6 mii de lei, după ce a tăiat în propria lui ogradă un porc. Nu s-a gândit nicio secundă că, recurgând la acest gest, ar putea să se aleagă cu o sancțiune atât de mare din partea inspectorilor DSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *