Veste proastă | Mii de disponibilizați în învățământ

foto_Laviniu_Lacusta

Invitatul Știrilor - Nemulțumirile profesorilor ieșeni

Concedieri în loc de salarii, așa caracterizează sindicatele din învățământ ordinul de ministru ale MEN care va duce la disponibilizarea a 4.300 de profesori și personal auxiliar. Sindicalistii din invatamant anunță că vor acționa în instanță ministerul și că vor oferi susținere juridică profesorilor.

Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 4884/2018 va duce la disponibilizarea a 4.300 de angajați din învățământul preuniversitar. Este vorba atât de cadre didactice, cât și de personalul auxiliar, adică paznici, secretare și femei de serviciu. Printre județele din Moldova, afectate de concedieri sunt Bacău, Botoșani, Neamț, Tulcea și Vrancea. In aceasta dimineata, reprezentantii sindicatelor din invatamant din intreaga tara s-au intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant urmeaza sa inainteze o adresa catre guvernul Romaniei in legatura cu anularea acestui ordin care ar duce la disponibilizari masive in educatie.

O alta nemultumire a sindicalistilor face referire la diminuarile de salariu in ceea ce priveste personalul auxiliar. Chiar daca de la Bucuresti au primit promisiunea ferma ca aceste diminuari vor fi reparate chiar incepand de azi, sindicalistii sunt sceptici.

Sindicaliștii spun că, dacă ordinul nu va fi retras, vor duce guvernul în instanță. Cei care vor fi afectați de măsura executivului vor primi sprijin juridic din partea Sindicatelor.