Vaslui | Proiect pilot la vama Albita. Romania si Republica Moldova implementeaza controlul coordonat

658x0_vama-albita-daniel-mihailescu

Romania si Republica Moldova au agreat demararea unui proiect pilot pe o durată de șase luni pentru implementarea controlului coordonat în cadrul punctului de trecere a frontierei Albița pe sensul de intrare în România.

Potrivit autoritatilor, la frontiera comună dintre România și Republica Moldova s-a înregistrat un flux masiv de camioane, care a generat cozi pe sensul de intrare în țara noastră.

La finalul acestei perioade, autoritățile vor evalua eficacitatea implementării acestui tip de control și vor decide continuarea cooperării pentru perioade succesive de câte 6 luni.

Potrivit Acordului, controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul statului de ieșire va fi urmat consecutiv de personalul statului de intrare efectuat pe teritoriul unui singur stat. Controlul coordonat se face în punctul de trecere a frontierei Albița, pe teritoriul României, pe sensul de intrare în țara noastră.

Primii care desfășoară controlul de frontieră sunt reprezentanții structurilor din Republica Moldova, ulterior urmând procedurile de control ale părții române (Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală Română, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, autoritățile fito-sanitare).

Potrivit Acordului, personalul din Republica Moldova este autorizat să utilizeze mijloace specifice (neletale), urmând ca acestea să fie detaliate în Regulamentul de funcționare a punctului de trecere a frontierei, care va fi elaborat în comun de către șefii structurilor teritoriale ale autorităților de control care își desfășoară activitatea în punctul de trecere al frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova), rutier și supus aprobării eșaloanelor superioare de la nivel regional.