Vaslui | Premiant de pe patul de spital

pat de spital

A vrut sa invete chiar daca era pe patul de spital! A fost dorinta pe care Leonard, un pusti de 8 ani din Vaslui a avut-o in ciuda unui diagnostic mult  prea dur pus de medici. Sindromul nefrotic nu l-a oprit sa participe la cursurile online desi poate muri in orice moment din cauza complicatiilor bolii pe care o are ce se pot transforma in edem pulmonar, tromboza, hemoragie cerebrala, insuficienta respiratorie, cardiaca sau epilepsie. Copilul i-a uimit pe toti, iar anul scolar l-a finalizat cu calificativul` Foarte Bine„, fiind unul dintre cei mai buni elevi din clasa.

La numai 8 ani, Leonard, un baiat din comuna Bărboși are un istoric medical mult prea sever pentru un copil de varsta lui, sindromul nefrotic. Locuieste impreuna cu mama si sora lui, in casa bunicilor, unde s-a mutat dupa ce parintii s-au despartit. Ca si cand aceste incercari nu ar fi fost de ajuns pentru familie, la varsta de 4 ani, dupa ce a facut varicela, tot corpul baiatului a inceput sa se umfle, iar medicii l-au diagnosticat cu sindromul nefrotic, o afectiune cronica.

Nicoleta Dima – mama Leonard: „Doctorul care era de garda in seara aceea mi-a zis: Mama, ne asteptam ca sa cedeze inima sau sa plesceasca plamanul. Credeti-ma ca am simtit ca fuge pamantul de sub picioarele mele. Nu mai vedeam lumina, vedeam pur si simplu intuneric. Am tipat si am zis„ Doamne te urasca! Daca tu imi iei copilul, o sa ma iei si pe mine”.

Starea de sanatate a lui Leonard a transformat chiar si boli care, in mod normal, nu pun viata în pericol, in stari medicale critice. In urma unei operatii de apendicita, micutul a fost la un pas de a-si pierde viata.

Nicoleta Dima- mama Leonard: „Nu este o boala care sa spunem ca se vindeca definitiv. Nu, este o boala care o luna poate sa fie bine sau chiar si acum noi il putem vedea bine, dar peste o ora poate sa nu mai fie deloc”.

Ajutat de sora lui, Alice si de mama sa, Leonard a invatat sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Cursurile online au insemnat pentru Leonard posibilitatea de a tine pasul cu colegii sai. Chiar daca a petrecut luni la rand pe patul de spital, baiatul a terminat clasa I cu calificativul „Foarte bine”.

Leonard Dima- elev: „Cand eram la spital, am invatat sa scriu si sa citesc cu mama si Alis. Materiile mele preferate la scoala sunt romana si sportul. Imi place sa citesc”.

Dorinta cea mai mare a lui Leonard este ca atunci cand va creste sa urmeze studiile Academiei de  Politie, pentru ca admira politistii. Mama, il ajuta sa studieze, dar spune ca boala nu-i va permite sa devina ceea ce viseaza.

Nicoleta Dima- mama Leonard: „Am incercat sa fac eu cu el acasa, ca sa ajunga  bine in viata. Nu amcerut foarte mult de la el, macar sa stie sa se iscaleasca, sau sa devina politist, asa cum isi doreste el. Stiu ca nu pooate sa ajunga pentru ca nu ii permite boala. Am facut on-line, dupa asta am mers la scoala. Ca sa ii dau medicatia mergeam eu, ori cumnata mea sau doaman invatatoare”.

Simona Bahnaru – invatatoare:Este unul dintre cei mai buni copii. Invata foarte bine, este respectuos… Din cauza bolii mai are zile in care lipseste”.

In vacanta de vara, Leonard se pregateste prin intermediul unui platforme on-line si recupereaza lectiile la care nu a participat din cauza problemelor medicale.