Vaslui | Localități lovite de viituri

Inundațiile au făcut prăpăd în mai multe localități din județul Vaslui. În mai puțin de o oră jumătate, apele au măturat totul în calea lor, provocând pagube materiale importante pentru oameni. Nici terenurile agricole nu au scapat de furia apelor, culturile fiind compromise.

Localitățile Roșiești și Valea lui Darie, din județul Vaslui au fost măturate de viituri, după precipitațiile căzute în ultimele zile. Aproape 20 gospodării au fost inundate, iar 20 kilometri de drumuri comunale sunt distruse. Apele au smuls garduri şi au distrus podeţe. Problemele cu inundațiile sunt arhicunoscute de autorități, satul fiind înconjurat de dealuri.

„A început o vijelie, furtună, grindină, aproximativ o oră, o oră și jumătate, în forță, peste 100 de l/mp. Au fost afectate două sate ale comunei, Roșiești și Valea lui Darie. Ca și pagube, multe gospodării, peste 20 de gospodării au fost afectate, cu anexe gospodărești. La vreo 6-7 apa a intrat în casă, producând pagube materiale. Aluviunile au intrat în curțile oamenilor, au măturat tot ce au întâlnit în cale. Podețe, poduri, au fost afectate. În general, pagube agricole, chiar și terenurile agricole afectate”, a declarat Florin Enea – primar Roșiești

Autoritățile se declară depășite de situațiesi susțin că au inceput demersurile pentru refacerea drumurilor grav afectate de viitură.

„Noi am făcut demersuri la instituțiile statului, la prefectură, la ISU, la Apele Române, la Vaslui. Așteptăm o comisie, am înțeles că mâine vine și după ce vine comisia facem o evaluare și apoi putem stabili clar care sunt etapele următoare, adică cum putem interveni. Noi momentan, la nivel de primărie intervenim cu ce puten, să stabilizăm oarecum situația, după care într-adevăr trebuie făcute anumite investiții mai mari, ca să readucem cel puțin drumul la starea inițială. Acum să vedem și în gospodăriile oamenilor, cum putem interveni, pentru că sunt niște pagube pe care clar nu și le-au dorit, nu erau planificate și dacă se poate găsi un sprijin. Sunt și garduri care au fost desprinse, chiar garduri cu bordura de beton, care au fost luate pe sus de furia apelor”, a adăugat Florin Enea – primar Roșiești.

Atât localnicii, cât și autoritățile susțin că este prima dată când au trăit așa ceva. Ajutați de autorități, oamenii încearcă să reintre în normal.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!