Vaslui | Inundațiile au făcut ravagii, zeci de locuințe sub ape

Sharing is caring!

A fost o noapte grea pentru pompierii din Vaslui. Viitura formată pe râul Bârlad a creat probleme în zona de nord, la limita cu judeţele Iaşi şi Neamţ.Zeci de locuințe si gospodării din comunele Băceşti şi Todireşti au fost inundate, după ce în zonă cantitățile de precipitații căzute au depășit 60l/mp şi două râuri au ieșit din matcă.

Toată noaptea, dar şi în zori, pompierii au evacuat oamenii rămaşi captivi în case şi au salvat animalele şi păsările din gospodarii.

Cu toate acestea, pagubele sunt importante. În cursul nopții, un drum județean care leagă Vasluiul de Bacău a fost închis de autorități, întrucât exista pericolul ca podul provizoriu de la Strâminoasa să cedeze, urmare a creșterii nivelului apei.

Drumarii au fost la datorie si astazi acolo unde au mai fost zone cu probleme deosebite.

Zeci de gospodării au fost acoperite de ape, în unele locuri, nivelul acesteia depășind 1 m. Proprietarii şi-au văzut toată agoniseală distrusă şi nu au putut decât să aştepte ajutorul militarilor şi retragerea apelor. Localnicii care au case pe marginea Bârladului sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai puternică să aibă probleme, însă acum a fost mai rău ca niciodată. Autoritatile monitorizeaza permanent zonele cu risc de inundatii.

Un prim bilanț din partea Inspectoratului  pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al Județului Vaslui arata ca cele mai afectate de inundatii sunt comunele Băcești, Dumești si Todirești.

S-a intrunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vaslui care, impreuna cu Sistemul de Gospodarire a Apelor si Centrul de Interventie Rapida au intervenit cu moto-pompe pentru evacuarea apei din zonele afectatea. Autoritatile monitorizeaza in permanenta cursurile de apa aflate sub avertizare hidrologica, unde este posibil sa se depaseasca in continuare cotele de aparare.

shares