Vaslui: Fostul episcop al Huşilor, Grigore Leu, deshumat

foto_Grigorie_Leu

Rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop al Huşilor, Grigore Leu, mort în condiţii suspecte în anul 1949, au fost dezhumate, în vederea stabilirii cauzelor decesului, au anunţat reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc împreună cu Parchetul Militar organizează, începând de astazi, 25 septembrie, o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Huşi. Aceasta actiune vine in urma unor solicitări venite din partea urmaşilor fostului episcop precum şi din partea Episcopiei Huşilor. Este un demers legal care urmăreşte reconstituirea împrejurărilor care au condus la decesul ierarhului şi stabilirea cauzelor reale ale morţii sale.

Cercetările de la Huşi vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi se vor desfăşura în conlucrare cu Parchetul Militar. Acţiunea este sprijinită si de Episcopia Huşilor.

Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în judeţul Vaslui. El a fost un anticomunist convins, luând atitudine împotriva acestui sistem social-politic bazat pe ateism. El a fost al 49-lea ierarh al Eparhiei Huşilor, deţinând funcţia de episcop între anii 1940-1949, până la desfiinţarea Episcopiei Huşilor de către regimul comunist. Mormântul său este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.