Vaslui | 8 pacienti internati la Spitalul Municipal din Barlad au fost salvati de tratamentul cu anticorpi monoclonali

anticorpi

8 pacienti care au întrunit criteriile prevăzute in Ordinul nr. 2103 din 12 octombrie 2021 privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 au beneficiat de tratament cu anticorpi monoclonali neutralizanţi la Spitalul municipal de Urgenta “Elena Beldiman” Barlad.

Momentan, unitatea medicala detine tratament pentru inca 50 pacienti. Anticorpii monoclonali neutralizaţi au specificitate pentru proteina S a virusului SARS-CoV-2 şi, asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 5-7 zile.

Pacienţii care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluţie severă a bolii , aceasta medicaţie ajutandu-I să nu mai dezvolte forme severe..Conform Ordinului nr. 2103 din 12 octombrie 2021 privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, criteriile de eligibilitate (EMA) – criterii cumulative: 1, 2, 3 și cel puțin unul din factorii de risc sunt:

1. semnarea consimțământului informat;

2. forme ușoare SO_2 > 93% fără supliment de oxigen;

3. administrarea anticorpilor monoclonali < 7 zile de la debutul simptomatologiei;

4. factori de risc pentru evoluție severă (se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc): a. vârsta > 65 de ani; b. BMI > 30 kg/m^2; c. boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, infarct micoardic recent, cardiopatie ischemică severă; d. B.P.C.O.; e. diabet zaharat tip 1; f. terapie imunosupresoare – terapii biologice; g. pacienți cu transplant de organe sau măduvă; h. pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie; i. SIDA.