Vasile Toma: „Avem momentul cel mai potrivit pentru a demara construcția A8!”

Am identificat soluții, pași de urmat cu prioritate. Guvernul poate să urgenteze sau să trimită angajații C.N.A.I.R. în șomaj tehnic. Definitiv, pentru a lăsa
locul profesioniștilor.
Comisia Europeana a anunțat că, pentru anul acesta, renunță la condiția de încadrare a deficitului bugetar în limita maximă de 3% din P.I.B.. Ceea ce înseamnă, și în cazul României, o nesperată oportunitate pentru a demara mari proiecte de investiții, cu finanțare atrasă în mod inteligent, fără grija depășirii deficitului.
Multe țări europene și-au stabilit ținte de depășire a crizei medicale datorată coronavirusului și strategii de atenuare si depășire a crizei economice deja instalate. Prin facilități fiscale acordate populației și întreprinzătorilor și prin consolidarea componentei de investiții publice.
Pentru a atenua și depăși criza economică pe care o anticipează și ”contemplă” în acest moment guvernul, este necesară urgentarea celor mai importante proiecte naționale de investiții. Știm cât sunt de necesare autostrăzile pentru țara noastră și avem cunoștințe despre dezvoltarea pe care o generează, atât în perioada construcției cât, mai ales, după terminarea acestora, pe tot parcursul utilizării lor. Trebuie să unim în mod real provinciile istorice ca să echilibrăm dezvoltarea economică.
Regiunea Moldova rămâne, de mulți ani, cea mai dezavantajată în privința investițiilor, a veniturilor populației, a capitalizării și expansiunii firmelor. Trebuie să o scoatem din izolare economică și să asigurăm șansa dezvoltării pentru cei peste 4 milioane de români care locuiesc aici.
Dintre proiectele de autostrăzi care ar trebui să străbată județele de nord-est, A8 Ungheni-Iași-Tg. Mureș se desprinde ca fiind cea mai importantă pentru ca asigură accesul optim către vestul țării și al Europei pentru toate cele șase județe din zonă.
Precizez că, celelalte doua județe din provincia istorică Moldova, respectiv Vrancea și Galati, vor utiliza traseul de autostradă Buzău-Ploiești (A7)-Brasov pentru deplasarea spre vest, având astfel asigurată cea mai mica distanță de parcurs.
Din păcate, conform ultimelor răspunsuri pe care le-am primit de la Guvernul României, putem trage concluzia că, după ce au anulat procedura de licitație pentru construcția tronsonului Iași-Pașcani-Tg. Neamț și au tot prelungit termenele pentru toate studiile lansate pe diferite secțiuni, ”se bate pasul pe loc”, într-o așa zisă căutare de soluții de finanțare sau construcție.
Probabil că funcționarul etalon al guvernului este un calculator vechi, depășit, care afișează de luni bune mesajul: ”așteptați…”. Evident, nu putem accepta așa ceva. Am solicitat, incă din vara trecută, printr-o scrisoare deschisa adresată premierului de atunci al României, să înainteze urgent către Președintele țării și C.S.A.T., documentația pentru stabilirea proiectului acestei autostrăzi ca obiectiv strategic de importanță națională. Ce înseamnă această clasificare?
În sinteză: facilități de finanțare prioritară, realizare urgentă a etapelor. Am primit un răspuns pozitiv. Chiar și șeful statului a transmis atunci, în mod public, că va aproba solicitarea în prima ședință a CSAT. Dar, ”ghinion”, noul premier instalat în perioada respectivă a îngropat proiectul.
Încă de atunci, ”așteaptă…” soluții. Răbdarea moldovenilor a depășit de mult pragul rezonabil. În cazul în care guvernul are totuși voința necesară, pașii de urmat, soluțiile adaptate la perioada în care ne aflăm, sunt:
Actualizarea documentației pentru declararea Autostrăzii Ungheni-Iași-Pașcani-Tg. Neamt-Tg. Mureș ca obiectiv strategic de importanță națională; Convocarea de urgență a C.S.A.T. și aprobarea solicitării;
Identificarea posibililor parteneri (evident, instițutii financiare solide, cu experiența în asemenea proiecte) care să asigure finanțarea construcției autostrăzii și demararea rapidă a negocierilor în vederea stabilirii acestui tip de parteneriat.
Stabilirea, împreună cu partenerul finanțator, prin proceduri urgentate, a constructorului autostrăzii.
Demararea construcției autostrăzii.
Aceste etape se pot realiza în mare măsură simultan. De asemenea, pentru fiecare etapă, trebuie stabilite echipe de specialiști și, în mod obligatoriu, termene clare!
Amintesc premierului ca, în perioade de criză, un manager slab pregătit are ca obiectiv reducerea costurilor pe când, un manager performant, are ca obiectiv creșterea veniturilor. Primul creează un cerc vicios, al doilea, un cerc virtuos care duce la dezvoltare.
Am văzut preocuparea guvernului, mai mult sau mai puțin străvezie, pentru trimiterea în șomaj a angajaților de la stat. Consider că ar trebui să îi pună mai întâi la muncă. Dar dacă nu este capabil de așa ceva, îi transmit o propunere: să trimită angajații C.N.A.I.R., responsabili de construcția autostrăzilor, în șomaj tehnic.
Dacă aceștia nu urgentează realizarea autostrazii Iași-Tg. Mureș, deranjează pe cineva trimiterea lor în șomaj (tehnic)? Unii consideră că multi angajați ai C.N.A.I.R., din structura centrală, ar trebui să plece. Dar să nu se mai intoarcă. Să lase locul profesioniștilor de valoare certă.
Domnule prim-ministru, trebuie să vă ridicați la nivelul așteptărilor românilor din regiunea Moldova! Demarați urgent construcția Autostrăzii Iași—Pașcani-Tg. Neamț-Tg. Mureș.