Vasile Citea: “Seceta şi criza Covid-19!”

Sharing is caring!

Din cauza secetei şi a crizei Covid-19, fermierii vor adopta măsuri defensive precum limitarea investiţiilor programate sau reducerea costurilor şi cheltuielilor la nivel de fermă. Temperaturile excesive din luna iulie a afectat grav culturile agricole din primavara anului 2020.

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice înfiinţată la Iaşi, afiliată la A.P.P.R. (Asociaţia Producătorilor de Porumb din România) reprezintă fermierii din judeţele Iaşi, Neamţ, Botoşani, Vaslui, Suceava, şi solicită un sprijin de urgenţă pentru fermierii care au culturile înfiinţate în primăvara anului 2020 afectate de seceta severă.

Estimativ temperaturile excesive din luna iulie asociate cu seceta severă au afectat culturile agricole în zona Moldovei în procente de la 40 % până la 100%. Plantele chiar dacă prezintă o dezvoltare normală ca masă vegetativă acestea nu au mai fructificat ca urmare a temperaturilor excesive, iar aparatul foliar a fost afectat grav (pana la uscarea frunzelor).

Fermierii solictă permisibilitatea depunerii de către fermieri afectaţi a înştiinţărilor la unităţile administrativ teritoriale cu privire la daunele produse de seceta severă asociată cu temperaturi excesive.

shares