Vasile Citea: “Autostrada Unirii, o certitudine!”

Zile bune în sportul românesc

Sharing is caring!

Parlamentarii Partidului Social Democrat Filiala Judeţeană Iaşi împreună cu reprezentanţii Guvernului României au stabilit strategia privind construirea Autostrăzii A 8 sau a Autostrăzii Unirii cum o cunoaştem cu toţii cei din judeţul Iasi şi din judeţele Moldovei. Iată că, pas cu pas, procedurile tehnice, juridice şi economice intră pe făgaşul normal al realizării acestui proiect important pentru noi, moldovenii, dar şi pentru România şi Uniunea Europeană. Din această perspectivă, a certitudinii realizării proiectului de infrastructură rutieră mare A 8, nu vedem dorinţa partidelor din opoziţia politică de a sprijini constructiv parcurgerea tuturor etapelor legale până la înfăptuirea dezideratului de a lega Moldova de Ardeal prin acest atât de important traseu rutier.
Încercăm să întelegem declaraţiile politice ale celor din opoziţie şi nu avem cum să nu realizăm că aceste atacuri zilnice asupra acestui proiect, deosebit de important pentru noi toţi, sunt doar figuri de stil pregătite în preajma campaniilor electorale care se apropie în acest an. În ultima perioadă, tot mai des, cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile europarlamentare vedem un mesaj politic al opoziţiei împotriva A 8. Acest tip de mesaj, alarmist, de genul: “bugetul nu poate ignora ieşenii”, arată doar mesajul politic al opoziţiei către propriul electoral şi nu realitatea desfăşurării etapelor proiectului pentru construcţia Autostrăzii A8. În tot acest timp, cât opoziţia încearcă să-şi mobilizeze electoratul în perspectiva alegerilor viitoare, parlamentarii coaliţiei de guvernare s-au implicat legislativ pentru un parcurs firesc şi legal al proiectelor care privesc dezvoltarea Iaşului.
Am pus accent pe proiectele mari, dar nu am neglijat nici proiectele mai mici, am avut în vedere proiectele de infrastructura rutieră, dar şi pe cele culturale sau din infrastructura medicală. Oare acesta este rolul opozitiei? Să lanseze, cu orice prilej, atacuri nejustificate doar pentru ca electoratul propriu să fie mulţumit?Realitatea arată că acest tip de mesaj manipulator, aşa cum este transmis de către partidele din opoziţie, nu face decât sa creeze deservicii de imagine Iaşului şi Moldovei, în general.
Partidele din opoziţie, poate vor realiza în sfarşit, că proiectul A 8 nu numai că a ramas o prioritate, pentru noi, ci va deveni şi certitudine. Bugetul României pentru anul 2019 va cuprinde un capitol distinct de finanţare, pentru acest obiectiv strategic, cu suma necesară pentru realizarea documentaţiilor tehnice, studii de prefezablitate şi fezabilitate. Decizia a fost luată în urma discuţilor care au avut loc între parlamentarii P.S.D. Iaşi, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor şi C.N.A.I.R.
P.S.D. respectă principiul efectelor actelor juridice şi va susţine, fără rezerve, dispoziţiile Legii 291/2018 care are ca obiect tocmai Autostrada Unirii. Astfel, cu finanţarea aprobată prin Legea Bugetului de Stat vor fi demarate, de urgenţă, procedurile pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice necesare, astfel încât, locuitorii judeţului Iaşi să poată beneficia de o legatură terestră, civilizată, cu vestul României.
C.N.A.I.R. a estimat că şi necesitate urgentă suma de 37 milioane de lei (credite bugetare şi credite de angajament), bani necesari pentru începerea în anul 2019 a lucrarilor la tronsonul Iaşi – Paşcani – Târgu Neamţ. Aceste sume vor trebui să acopere studiile de fezabilitate pentru acest tronson precum şi documentaţia tehnică pentru tronsonul Ungheni – Iaşi.
Iaşul şi Moldova trebuie să aibă certitudinea realizării acestui proiect important deoarece atât parlamentarii coaliţiei de guvernare din Iaşi, dar şi din judeţele Moldovei, s-au implicat şi se vor implica activ până când acest deziderat se va împlini. Atacurile opoziţiei trebuie privite doar din perspectiva începerii campaniei electorale, înainte de termenul legal, şi trebuie tratate ca fiind activităţi, cu caracter politic de mobilizare a propriului electorat, ce fac parte din suita de evenimente ce le desfasoară partidele politice.
shares