Varujan Vosganian: „Modernizarea căii ferate existente, care leagă Capitala de nordul Moldovei va începe în curând!”

Varujan_Vosganian

Intr-o conferinta de presa, liderul ALDE Iasi, deputatul Varujan Vosganian a prezentat proiectele demarate in vederea realizării unor lucrări de infrastructură care leagă Moldova de restul ţării.

„În ce privește infrastructura feroviară, modernizarea căii ferate existente și care leagă Capitala de nordul Moldovei va începe în curând cu fonduri de la Ministerul Transporturilor. Ei i se adaugă un proiect de mare importanță, construirea căii ferate rapide Bucureşti – Iaşi, cu legătură, prin Pașcani, spre Suceava. Această cale ferată rapidă va fi paralelă cu calea ferată existentă și va fi destinată exclusiv transportului de pasageri. Această investiție a fost decisă printr-o Hotărâre de Guvern  emisă în data de 4 martie. Urmează acum stabilirea indicatorilor tehnico-economici. În ce privește infrastructura rutieră, începem acum modernizarea drumul european București – Roman – Suceava. Practic, în clipa de faţă se licitează pentru studii de fezabilitate tronsoanele Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău, până la Suceava şi frontiera cu Ucraina. E vorba de modernizarea acestui drum, în sensul lărgirii drumului la două benzi pe fiecare direcție de mers, precum și al construirii unei despărţituri la jumătatea drumului şi a variantelor ocolitoare prin localităţi”, a declarat Varujan Vosganian. Pentru studiile de fezabilitate, în bugetul Ministerului Transporturilor au fost alocate 35 milioane de lei.

De asemenea, Varujan Vosganian a subliniat ca au fost initiate demersuri şi pentru modernizarea traseului Focşani – Tişiţa – Albiţa  spre Chişinău.

„Este un drum care abia acum a fost asumat după negocierile pe care le-am purtat cu Guvernul,  împreună cu colegul meu Daniel Olteanu, de la ALDE Vaslui. El intră în stadiul de prefezabilitate, iar colegii noştri de la Bruxelles l-au introdus în priorităţile transfrontaliere ale UE în proiectul bugetar 2021 – 2027. Până atunci trebuie să avem toate fazele pregătite astfel încât să fie gata pentru a fi inclus în acest proiect european”, a declarat Varujan Vosganian.

Preşedintele ALDE  Iasi a menţionat că, tot pe varianta Sud-Nord, este inclusă şi modernizarea șoselei ce leagă  Târgu Frumos de Botoşani.

„A început acum procedura de licitaţie. La 1 martie s-a lansat caietul de sarcini, termenul de finalizare al licitației este sfârşitul lunii aprilie. Atunci vom şti cine este cine este câştigătorul„, a declarat Varujan Vosganian.

În legătură cu infrastructura care leagă Estul de Vestul ţării, susţine Vosganian, principala arteră este cea a autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ.

„Pentru Iaşi – Târgu Neamţ Hotărârea de Guvern pentru demararea licitației prin parteneriat public privat este în stadiu de avizare.  Procedura a fost definitivată la Ministerul Transportului şi Ministerul Finanţelor, a rămas să fie finalizată avizarea de către Ministerul Justiţiei. Comisia Națională de Prognoză,responsabilă pentru parteneriatele publice private, speră ca săptămâna viitoare hotărârea de guvern să fie dată. Apoi va urma licitația. E un caiet de sarcini destul de complex, de vreo 50 de pagini, care include şi participarea statului, şi timpul în care se va administra de către autostrada de către constructorul ei”, a mai adăugat Varujan Vosganian.