„Variola maimuței” face ravagii în Europa. Ce spun specialistii ieseni

Este alerta in Europa din cauza bolii numite variola maimutei. Autoritatile portugheze au identificat cinci pacienti infectati cu virusul care provoaca aceasta boala, iar in doar o singură lună, Marea Britanie a ajuns la șapte cazuri de infectare.

Din fericire, in Romania, pana in momentul de fata nu a fost inregistrat niciun caz de imbolnavire cu acest virus. Potrivit autorităţilor, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.

Florin Roșu – manager Spitalul de Boli Infecțioase:Numele ”variola maimuței” este impropriu folosit, în schimb agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei. Este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupție, aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, uneori chiar și asifilisului, febra cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, un semn foarte important, frisoane, oboseală accentuată.”

Foto: Adevarul

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!