Vara trecuta a fost pentru Europa a doua cea mai calduroasa din istorie

soare

Europa a cunoscut în 2022 al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată, au declarat marți oamenii de știință din Uniunea Europeană.

Serviciul Copernicus Climate Change Service (C3S) al UE a declarat că 2022 a fost, de asemenea, al cincilea cel mai cald an din lume, cu o mică diferență. Înregistrările C3S datează din 1950, dar alte seturi de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al cincilea cel mai călduros an din lume cel puțin din 1850.

Planeta este în prezent cu 1, 2 grade C mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit C3S. Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii.

Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația. Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.

Vremea caldă și uscată a alimentat incendii intense în țări precum Spania și Slovenia, provocând mai multe emisii în UE și în Marea Britanie decât în oricare altă vară din ultimii 15 ani. Marea Britanie a cunoscut în 2022 cel mai călduros an înregistrat vreodată, a anunțat miercuri serviciul național de meteorologie.