Vara de abia a inceput iar tarile din Balcani sunt deja afectate de penele de curent

Vineri a avut loc o pană de curent în mai multe țări balcanice, după ce rețeaua de electricitate a regiunii a fost supraîncărcată din cauza căldurii și a consumului extrem de mare. Deși problema a fost rezolvată până sâmbătă, potrivit experților, nu se poate exclude faptul că, din cauza consumului tot mai mare de energie electrică, pe măsură ce temperatura continuă să crească, se pot produce opriri suplimentare în timpul verii.

Au fost ambuteiaje uriașe vineri în Split, Croația, pentru că semafoarele nu funcționau din cauza penei de curent. După cum s-a dovedit mai târziu, pana de curent a paralizat întreaga regiune balcanică.

În Sarajevo, capitala Bosniei-Herţegovinei, tramvaiele au oprit in staţii, iar maşinile au fost controlate de poliţişti. Potrivit autorităților croate, țările și-au transmis eroarea de sistem între ele.

„Rețeaua electrică a întregului continent european este conectată. Avantajul acestui lucru este că țările pot vinde și cumpăra electricitate direct, dar, în același timp, dezavantajul este că defecțiunile pot fi transferate de la un sistem la altul”, a spus operatorul rețelei electrice croate.

Primele rapoarte spuneau că eroarea s-a produs în Muntenegru, ulterior s-a dovedit că prăbușirea a fost cauzată de probleme de la granița dintre Albania și Grecia. Potrivit ministrului energiei din Muntenegru, este o problemă centrală pentru care țările individuale nu pot fi învinuite.

„Aceasta este o urgență regională de care Muntenegru nu este singura responsabila. Problema a fost cauzată parțial de creșterea extraordinară a consumului de energie electrică și parțial de căldură. Dacă aceste două lucruri apar în același timp, poate apărea o situație în care sistemul pur și simplu devine incapabil să furnizeze electricitatea necesară, iar rețeaua supraîncărcată se prăbușește”, a explicat Saša Mujović, ministrul Energiei din Muntenegru.

Vineri au fost măsurate temperaturi de vârf peste 40 de grade în mai multe țări din Balcani. Mulți oameni nu și-au putut găsi adăpost de căldură nici acasă din cauza echipamentelor de aer condiționat și ventilatoarelor nefuncționale. De aceea, oamenii au încercat să se răcorească pe malul apei.

„Practic, îmi place mai mult căldura decât frigul, dar această căldură actuală este prea mult pentru mine. Eu beau multă apă și dacă pot, prefer să merg pe lângă râu. Așa încerc să trec peste această perioadă”, a spus un bărbat din Belgrad.

Rețeaua de energie electrică a fost în cele din urmă restabilită până sâmbătă. Autoritățile avertizează ca, cele mai călduroase săptămâni de vară urmează să vină, motiv pentru care zona trebuie de asemenea pregătită pentru posibile noi opriri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *