Vântul și temperaturile scăzute, un pericol pentru piele

piele frig

Iarna, tenul nostru sufera mai mult ca oricand din cauza vantului si a temperaturilor scazute. Atat baile fierbinti pe care obsinuim sa le facem iarna, cat si aerul incalzit de la birou si de acasa ne pot afecta tenul.

Specialiștii confirmă că, în sezonul rece, pielea este mult mai sensibilă, devine uscata și are un aspect tern. Poate apărea și senzația de arsură la nivelul feței, mai ales că pielea se crapă foarte ușor de la frig. Din cauza acestui dezechilibru, la persoanele predispuse poate apărea acneea, iar la cele cu pielea prea uscată se pot adânci ridurile și imperfecțiunile.

Laura Sălăvăstru, dermatolog: „Sunt persoane cu afecțiuni cronice care în această perioadă trebuie să aibă o grijă suplimentară în ceea ce privește îngrijirea pielii. Mă refer la pacienții cu acnee vulgară, la pacienții cu dermatită atopică, la pacienții cu tegument uscat, în care îngrijirea trebuie de data aceasta să fie una specială și să parcurgă mai multe etape. O curățare bună, dar blândă, cu produse bine alese, face ca pielea noastră să nu sufere în acest anotimp răcoros. Aplicarea unor creme emoliente înainte de a ne expune vântului sau radiațiilor solare în acest sezon rece, va face ca pielea noastră să se mențină la aspecte optime”.

Cei cu pielea sensibilă sau cu probleme ale pielii precum rozacee, eczeme sau dermatită atopică sunt afectaţi în mod special de efectele uscării pielii pe timp de iarnă. Când pielea devine prea uscată se poate sparge şi sângera, lăsând epiderma mai deschisă la iritare de la săpunuri şi îmbrăcăminte, iar pielea crăpată este de asemenea vulnerabilă şi la infecţii, rezultând un disconfort şi mai mare decât de obicei.

Laura Sălăvăstru, dermatolog: „Prezența în acest anotimp răcăros a unor afecțiuni specifice de sezon. Printre acestea vreau să atrag atenția urticariei afrigore, numită urticaria care apare în urma expunerii la frig și care începe să apară pe suprafețele descoperite, față, gât, brațe sau mâini dacă nu purtăm mănuși. Prezența leziunilor roșii și cu prurit intens, cu mâncărime, face să simțim un disconfort prelung și acest aspect are un impact asupra calității vieții noastre”.

Pielea uscată este lipsită de elasticitate şi tonicitate, creează disconfort care se traduce adesea prin mâncărimi şi are un aspect tern, fără strălucire. Este fragilă, cu semne de îmbătrânire prematură, riduri fine şi este predispusă iritaţiilor. Privită îndeaproape, se pot observa descuamări mai ales pe pomeţi şi aripile nasului, desprinderea neregulată a celulelor moarte şi uscate din stratul superficial al pielii.

Laura Sălăvăstru, dermatolog: „Aș vrea să mai atrag atenția asupra unei dermatoze pe care o întâlnim aproape exclusiv iarna, est epruritul de iarnă, așa mai puțin academic vorbind. Sunt persoane care în sezonul rece, acuză leziuni pruriginoase, îl mănâncă pielea pur și simplu,  legat de expunearea cronică la frig”.

Pe lângă hidratarea recomandată, specialistii spun că și odihna este extrem de importanta daca ne dorim să menținem sanatatea pielii și a tenului. Nu trebuie să uitați de cele 6-8 ore de somn pe noapte care vă vor reîncarca bateriile și vor preveni cearcanele și aspectul obosit al pielii.