Valul IV Covid așteptat peste o lună la Iași

covid-19-2

În urma apariției primului caz al tulpinii Delta, medicii ieșeni descriu simptomatologia, modalitatea de transmitere și afecțiunile pe care le provoacă nouă tulpină indiană. Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, Radu Dabija, a realizat o analiză a noii tulpini vorbind totodată și de valul IV al pandemiei.

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie au organizat o conferință în care au prezentat detaliile unui al IV-lea val al pandemie. Totodată, au făcut precizări și despre perioada de vârf a noii tulpini Delta, care accentuează afecțiunile respiratorii, simptomele debutând brusc.

Radu Dabija, manager Spital Pneumoftiziologie Iași: „Vis-a-vis de evoluția Covid sunt aproape sigur că vom avea, evident un val IV, pentru că această evoluție, de aceea i se spune val. El practic mătură între ghilimele o zonă geografică, pleacă de la o parte și trece la alta, datorită evident, mișcării populației. 

Cu siguranță vom avea și noi o creștere de cazuri. Este absolut imposibil dacă ne uităm la țările care ne înconjoară și țările cu care noi avem relații destul de frecvente vis-a-vis de pasajul acesta al persoanelor, noi suntem de obicei cam cu 4 săptămâni în urmă. Dacă acum există o izbucnire epidemică în țări precum Anglia, precum Franța, Spania sau chiar chiar și Balcani, ne așteptăm cam în 4 săptămâni să înceapă o creștere a cazurilor și la noi, pentru că populația sigur se mișcă”.

Managerul Radu Dabija a precizat că pacienții care s-au vaccinat sunt mai puțin expuși la noua tulpină Delta. Dacă până acum transmiterea virusului se făcea la 2-3 persoane, în  cazul acestei mutații, riscul de infectare crește până la 8 persoane. 

Radu Dabija, manager Spital Pneumoftiziologie Iași: „Tulpina Delta este mult mai contagioasă și mai virulentă, în sensul că dacă știam dinainte că trebuie să ai un contact măcar 15 minute cu un bolnav și acel bolnav poate să contamineze la rândul său încă 2-3 persoane, se pare că cu Delta poți contamina 8 și perioada de expunere este mult mai mică”.

În ceea ce privește varianta Lambda, adusă recent în atenția internațională, de Organizația Mondială a Sănătății, managerul unității medicale spune că nu este exclus ca această să ajungă și la noi.

Radu Dabija, manager Spital Pneumoftiziologie Iași: „Suntem un oraș universitar, un oraș conectat cu marile orașe ale lumii și persoanele, care sigur circulă, pot avea și infecții cu Lambda”.Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon și acum Lambda sunt toate variantele   de SARS-CoV-2 evidențiate de Organizația Mondială a Sănătății. Momentan, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași există 2 saloane dedicate pacienților Covid 19, însă nici un pacient nu este internat aici. La unitatea medicală există unul dintre cele mai performante aparate de RTPCR, care poate realiza până la 96 de teste de Covid.