Valorile de pesticide depasite doar la pepene in pietele din Iasi

Monitorizarea valorilor de pesticide din fructe si legume este o activitate periodica in pietele din Iasi. Anul acesta nu au fost inregistrate depasiri decat la pepenele verde de import. Pesticidele sunt niște produse chimice care sunt folosite în combaterea unor agenți de dăunare dar daca sunt folosite in exces, concentratia lor ramane in fructe si legume.

Un raport al Autorității Naționale Fitosanitare de anul trecut arată că, din cele 1.300 de probe de legume, probele cu reziduuri au reprezentat 40% în 2023, față de 27,9%, în anul 2022. Folosirea acestor substante trebuie sa se faca in functie de recomandari si doar de persoane specializate.

Radu Botez, Director EcoPiața Iasi:Cu o singura exceptie si aceea a pepenului verde, toate celelalte valori sunt normale, as putea spune la toate fructele: piersici, caise si legume si legume. La pepene este ceva mai ciudat pentru ca nitritii sunt in cantitate mai mare, insa nu cum au fost anul trecut la pepenii din import“.

La nivel european nu exista o claritate in ceea ce privesc normele privind nitritii.

Radu Botez, Director EcoPiața:Aparatul pentru detectat pesticide arata cantitatea de nitriti fara a se depasi niste norme clare la nivel european. Anul trecut cand valorile au fost depasite am atentionat Directia Agricola, Directia Sanitara. Aceste valori au fost la nivel national. Nu intalnim doar la Iasi”.

Cea mai buna metoda prin care putem preveni ingerarea pesticidelor este spalarea fructelor si a legumelor, iar pe cat posibil sa evitam consumul cojii. Aici, de cele mai multe ori, se regasesc cele mai importante concentratii de pesticide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *