Valori ridicate de poluare in Iasi

trafic podu de piatra

Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la Bun la Foarte Rău.

S-au inregistrat valori crescute ale concentraţiilor poluantilor PM 2.5 si PM.10 în stația de fond urban IS-2. Indicele de ieri a fost „foarte rau” la PM 10 dupa ce a atins valori de 104.88µg/m³. La PM 2.5 indicele a fost rau cu valori de 39.64µg/m³.

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi, depasirile la PM10 au fost înregistrate pe fondul poluării rezultate din sursele locale de emisii de poluanți atmosferici (șantier de construcții la liceul din vecinătatea stației, trafic rutier pe străzile din jurul stației și trafic rutier crescut în general în oras motivat de sărbatoarea religioasă aflată în desfășurare la Iasi, arderi de combustibili pentru încălzirea (centrale termice de apartament) și prepararea hranei în gospodăriile populației potenţate de condiţiile meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor în aer aparute (de ex: inversiuni termice, calm atmosferic prelungit).

Astazi, la ora pranzului, indicii sunt in continuare ingrijoratori. La PM 2.5 s-a atins indicele de 38.71µg/m³ iar la PM.10 s-a ajuns la 78.72µg/m³.