Valoarea de inventar a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” va fi actualizată la suma de 15 milioane de euro

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași își desfășoară activitatea în imobilul situat în municipiul Iași, str. Păcurari nr. 4, care este compus din teren în suprafață de 3.466 mp, din acte, respectiv 3.545 mp, suprafață măsurată, și două construcții: C1 având șapte niveluri, suprafața construită la sol de 2.183 mp, suprafața construită desfășurată de 12.091,47 mp, și C2 având un nivel, suprafața construită la sol de 17 mp.

Valoarea de inventar a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” va fi actualizată la suma de 15 milioane de euro

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași a efectuat reevaluarea bunului din domeniul public al statului identificat în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Reevaluarea a fost realizată de către un evaluator autorizat ANEVAR.

Valoarea totală a imobilului, construcții și teren, în care își desfășoară activitatea BCU „Mihai Eminescu” din Iași, așa cum rezultă din raportul de evaluare, este de 64.837.348 lei. Necesitatea, oportunitatea și realitatea datelor prezentate în proiectul de act normativ reies din documentele existente la nivelul Ministerului Educației și Cercetării și aparțin inițiatorului, respectiv Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.

CITESTE SI: S-au terminat lucrarile la BCU Iași

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România.

Înglobând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești (cea mai veche, Academia Vasiliană, de la 1640, ființând la Mănăstirea Trei Ierarhi), actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-și în timp doar denumirea: Biblioteca Universității din Iași, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală.

A funcționat, între 1835-1860, în clădirea Academiei Mihăilene, în Universitatea veche (actuala Universitate de Medicină și Farmacie), până în 1897, apoi în Universitatea nouă (actualmente Biblioteca și corpul A al Universității Tehnice „Gh. Asachi”), pentru ca după al doilea război mondial să se mute în clădirea Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, a cărei bibliotecă o înglobează.

Inestimabilele manuscrise, incunabule, cărți vechi și rare, unele purtând semnături ilustre (B.P. Hasdeu, M. Eminescu – care au fost și directori ai instituției, I. Creangă, Șt. Procopiu ș.a.), provin în principal din biblioteci mănăstirești (Sf. Sava, Doljești, Mitropolie) și particulare (Constantin Hurmuzachi, B.P. Hasdeu, Mihail Sturdza, L. Steege, V. Adamachi, Titu Maiorescu, Paul de Gore, Iorgu Iordan etc.), care au intrat în patrimoniul nostru conform legii, prin donații sau cumpărături.

Fondurile bibliotecii au fost reorganizate sub conducerea profesorului sas Karl Kurt Klein, directorul instituției în perioada interbelică.

Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *