Valeriu Gheorghiță: România nu atinge rata de imunizare colectivă de 70% până la finalul anului

valeriu gheorghita

România nu va atinge până la finalul anului rata de vaccinare anti-covid de 70%, care ar asigura o imunitate colectivă. Impulsionate de cifrele record care atinseseră și 90 de mii de oameni vaccinați pe zi, autoritățile sperau ca până se termină anul 2021 să atingem 70% acoperire vaccinală.

Însă în ultimele zile, oamenii nu se mai înghesuie să se imunizeze, astfel că vom atinge 50% până la finalul anului, prag insuficient pentru o imunitate colectivă, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Este imposibil de obținut acest obiectiv până la finalul anului. Pentru că avem o rată de vaccinare în momentul de față între 26.000 și 28.000 de persoane noi pe zi. Ceea ce înseamnă că măcar la această rată de vaccinare am putea să ajungem la finalul anului la aproximativ 50% rată de vaccinare din populația eligibilă de peste 12 ani. Deci, practic, este insuficient pentru a spune că într-adevăr am atins o rată de vaccinare suficient de ridicată încât impactul celorlalte valuri pandemice va fi limitat”, a spus Valeriu Gheorghiță.