Valeriu Arteni, un diplomat originar din județul Neamț este figura centrală în construirea și consolidarea relațiilor diplomatice dintre România și Vietnam

Puțină lume știe că Valeriu Arteni, un diplomat originar din județul Neamț, este figura centrală în construirea și consolidarea relațiilor diplomatice dintre România și Vietnam. Cu o carieră diplomatică impresionantă și un angajament deosebit pentru cooperarea internațională, Arteni a fost onorat cu titlul de cetățean de onoare al Hanoiului, un oraș pe care îl consideră a doua sa casă.

Valeriu Arteni s-a născut pe 21 septembrie 1951 în Mărgineni, județul Neamț, și a absolvit Liceul „Calistrat Hogaș”. După terminarea studiilor la Facultatea de Litere a Universității Naționale din Hanoi, Vietnam, și cursuri postuniversitare în relații internaționale, Arteni și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al României. Prima sa misiune diplomatică în Vietnam a început în 1977, unde a fost atașat cultural, de presă și protocol la Ambasada României din Hanoi.

Arteni a avut o contribuție semnificativă în numeroase posturi diplomatice, culminând cu funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Vietnam (1994-1999) și în Coreea de Sud (2003-2007). De asemenea, a fost însărcinat cu afaceri al României în Vietnam și Regatul Cambodgiei în perioada 2012-2019​.

În decembrie 2019, Valeriu Arteni a fost onorat cu titlul de cetățean de onoare al orașului Hanoi, în semn de apreciere pentru eforturile sale neobosite de a promova prietenia și schimburile culturale între România și Vietnam. Ceremonia a fost un moment de recunoaștere a dedicării sale pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și a fost organizată de Comitetul Popular al Municipiului Hanoi​ (hanoitimes.vn)​​ (Vietnam+ (VietnamPlus))​​ (hanoicapital.chinhphu.vn)​.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *