Val de viroze respiratorii, la Iași

gripa

Pe fondul temperaturilor scăzute din ultima perioadă, numărul virozelor respiratorii este în creștere la Iași. Doar în ultima săptămâna, mii de persoane au ajuns la cabinetele medicilor de familie cu această patologie.

Odată cu schimbarea vremii, dar și cu începerea noului an școlar, numărul de viroze respiratorii este în creștere, mai ales în cazul copiilor.

S-au înregistrat 5.559 de cazuri de infecții respiratorii acute. Vorbim despre o creștere cu aproximativ 40%, deci mai multe cazuri față de săptămâna anterioară. De asemenea, în săptămâna menționată au fost raportate 169 de internări cu 15 mai puține față de săptămâna anterioară. Infecții virale ale căilor respiratorii superioare la capitolul internări sunt 97, iar pneumonii 72”, a spus Marius Voicescu, purt. cuv. DSP Iași.

Toamna a venit cu multe cazuri de viroze și pneumonii. Pentru a preveni aceste situații, medicii recomandă copiilor și persoanelor vârstnice, în primul rând, vaccinarea antigripală.

Conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie când a existat un debut al acestei campanii și până în prezent, s-au vaccinat 50.000 de persoane, a precizat Marius Voicescu, purt. cuv. DSP Iași.

Bolnavii cu afencțiuni cronice, gravidele, copiii, personalul medical și oamenii trecuți de 65 de ani beneficiază de vaccinare gratuită. Pentru restul populației, serul este disponibil contra cost în farmacii.