Val de reactii dupa demolarea fara autorizatie a Hanului Trei Sarmale. Proprietarul s-a ales cu plangeri penale si reclamatii la institutiile de control

FB_IMG_1650440845684

Hanul Trei Sarmale, unul dintre simbolurile Iasului a fost daramat aseara, chiar de noul proprietar al constructiei, omul de afaceri Marian Panainte. Urcat intr-un buldozer acesta nu a mai tinut cont ca nu detine o autorizatie de demolare si in cateva minute a distrus o cladire de peste 400 ani vechime.

Prefectul Iasului, Bogdan Cojocaru a cerut astazi ca haosul din zona de urbanism sa inceteze, dispunand reprezentanților Inspectoratului Județean în Construcții, ai Agenției pentru Protecția Mediului si ai Gărzii de Mediu Iași sa efectueze verificari pentru a se stabili daca au fost respectate prevederile legale.

Deputatul Alexandru Muraru a sesizat Politia si Parchetul dupa demolarea de aseara.

Noul proprietar al Hanului Trei Sarmale, omul de afaceri Bogdan Panainte detinea o autorizatie de reparatii, refunctionalizare si extindere insa nu una de demolare. Aseara, omul de afaceri s-a urcat intr-un buldozer si a demolat hanul in cateva minute. Traficul din zona nu a fost oprit iar prezenta politistilor locali si a reprezentantilor Inspectoratului Judetean in Constructii nu l-au convins pe acesta sa opreasca lucrarile de demolare.

Mihai Chirica – primar Iasi:Nu cred ca cineva isi putea imagina ca poti sa demolezi Hanul Trei Sarmale fara sa te vada cineva. Nu este nicio coliba sau o casa uitata printr-un colt de oras este o constructie care a ramas emblematica pentru orasul nostru nu neaparat prin frumusete ca nu era o constructie frumoasa. Demolarea s-a facut fara autorizatie de construire ceea ce este o chestiune grava. Nu i-a spus nimeni ca nu ii elibereaza. Nu i-a dat nimeni refuz sa o utilizeze in instanta o asemenea chestiune. Si-a luat de la sine putere in demolarea unei constructii care putea sa treaca si printr-un filtru asa cun este Primaria Municipiului Iasi„.

Presedintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, Iulian Nicolae a cerut ca autoritatile statului sa intervina.

Iulian Nicolae – Președintele Comisiei de Urbanism CL Iasi: „Greu de crezut că s-ar fi aprobat acel plan urbanistic zonal și ulterior autotizația de construire, dacă nu ar fi fost respectată valoarea de referință, deci valoarea de simbol pe care o avea Hanul „Trei Sarmale”. Să nu uităm că în anii 70 cand el a fost refăcut, el arăta cu totul altfel înainte de asta, totuși chiar si oameni respectivi de la vremea respectivă, în plin comunism au păstrat valoarea simbolică a hanului, pentru că așa cum bine a spus și domnul primar astăzi, reprezenta un brand, nu poți să te joci. Pentru oraș avea valoare de simbol. Nu te poți atinge de simbolul unui oraș, chiar oricum. Chiar dacă tu ești proprietar, sunt simbolurile orașului.”

Demolarea hanului a starnit un val de reactie in Iasi, tinand cont de valoarea simbolica a constructiei.

Ovidiu Mugurel Laicu – Consilier Local PSD Iasi: „Dacă patronul a făcut așa ceva este un abuz evident și va trebui să răspundă. Repet, acolo nu este o clădire de patrimoniu, este un simbol și trebuia tratat ca atare. Dacă ce spune domnul primar ca s-a făcut fără ca primăria să emită autorizație de construcție, este foarte grav. Este un abuz din partea constructorului”.

Pragul hanului a fost trecut de-a lungul istoriei de Vasile Alecsandri, Ion, Creanga, Mihai Eminescu sau Octav Bancila.

Desi Tele M a incercat astazi sa obtina o reactie de la omul de afaceri Marian Panainte acesta nu a raspuns apelurilor reporterilor nostri.