Val de aer polar peste România şi ninsori. Ciclonul care a adus -44 de grade în Suedia ajunge în România. Până atunci vom avea parte de cele mai calde sărbători din istorie

O furtună de proporţii se apropie de România cu un val de aer polar! Ciclonul care a adus inundaţii de proporţii şi ger fără precedent în Europa va lovi ţara noastră de luni. Până atunci, o să avem una dintre cele mai calde sărbători de Bobotează din istorie, cu temperaturi de 18 grade Celsius. Apoi, brusc, vom ajunge la minus 15 grade Celsius. 

Regiuni întinse din nordul şi vestul Germaniei au fost acoperite de ape. Sute de oameni au fost evacuaţi, iar mii de localnici, printre care şi români, măsoară din oră în oră distanţa care le mai separă casele de puhoaiele care se tot întind.

În Belgia, o tornadă a distrus totul în calea ei.

Ciclonul polar care se îndreaptă spre România aduce necazuri mari în ţările nordice. În Suedia a fost cea mai geroasă zi de ianuarie din ultimii 25 ani: minus 44 de grade Celsius. 1.000 de maşini au rămas blocate de nămeţi pe o autostradă. Şoferii au fost salvaţi după 24 de ore, de intervenţia armatei.

La noi, vremea s-a stricat deja la munte. Vântul a bătut în rafale de 80-90 de kilometri pe oră la Rânca şi a transformat fulgii de zăpadă în ace de gheaţă care loveau feţele turiştilor zgribuliţi de frig. 

În Şureanu şi Muntele Mic a nins astăzi fără încetare. De altfel, este cod galben de viscol în Carpaţii Orientali, Occidentali şi Meridionali. Avertizarea este valabilă până mâine dimineaţă, dar ar putea fi prelungită. Contrastul cu vremea din estul ţării este frapant. Astăzi, la Eforie, a fost zi de baie în mare.

Pe litoral au fost 15 grade Celsius astăzi, cu 10 peste cea normală la începutul anului. Plajele au devenit loc de promenadă. Copiii s-au jucat în nisip ca vara, iar turiştii s-au plimbat la soare îmbrăcaţi doar cu tricouri. 

În zilele următoare, meteorologii anunţă vreme nefiresc de caldă.

Gerul Bobotezei va veni abia după Bobotează. În sudul ţării, sâmbătă vor fi 18 grade Celsius. De luni, însă, vremea se schimbă la 180 de grade. Temperaturile vor ajunge la minus 15 grade Celsius.

În plus, meteorologii anunţă ninsori în toată ţara la începutul săptămânii viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *