Vaccinul de la Pfizer este mai eficient dacă este introdus în mușchi

Vaccinarea anti-Covid-19 este explicata de medicii ieseni in detaliu. Imunizarea se face prin injectarea serului in muschiul deltoid, fiind modalitatea cea mai eficientadeoarece organismul ar asimila mult mai repede substanta de imunizare.

Prima săptămână din cea de-a doua etapa de vaccinare este pe sfarșite. Ieșenii care au peste 65 de ani sau cei care lucrează în domenii cheie au avut acces în aplicația de programare, locurile fiind epuizate până în luna februarie.

Vaccinul anti Covid-19 este administrat de catre medicii din centrele avizate prin injectare intramusculară. Noul ser este indicat pentru imunizarea activa împotriva virusului SARS-Cov-2 si se administrează doar persoanelor de peste 16 ani.

prof. dr. Doina Azoicăi- președintele Societății Române de Epidemiologie

La adulti se realizează intramuscular în mușchiul deltoid, deci în mușchiul brațului deoarece adultul are o masă musculară care se poate face această tehnică corect. La copii, cel puțin la cei până într-un an și chiar după un an nu au masă musculară suficient de bine reprezentată la nivelul brațului și atunci se face în mușchiul coapsei.

În cazul acestui vaccin, administrarea intramusculară este necesară strict intramuscular pentru că la locul administrarii vaccinului se realizeaza acest transfer a mesajului pe care componenta ARN mesager il transmite.

În centrele de vaccinare, persoanele care sunt înscrise pentru imunizare sunt întrebate înainte dacă folosesc mai des mâna dreaptă sau mâna stângă. Nu este nicio regulă care să precizeze în care braț se va injecta doza. Dacă sunt dreptaci, atunci vaccinul este injectat în brațul stâng. Pentru o perioadă redusă de timp, vaccinul poate provoca o durere la locul de vaccinare, mai exact în mușchiul brațului, care ar împiedica o mișcare dinamică a membrului.

Reacțiile adverse apar după vaccinare în funcție de toleranța la durere. Până în acest moment în Romania au fost înregistrate doar reacții simple, precum dureri în locul administrării, cefalee, febră ușoară sau dureri musculare.

dr. Carmen Dorobăț- medic infecționist

Este un vaccin care se administrează foarte ușor într-o zonă în care poate fi administrat foarte ușor. Am discutat și cu colegii  și cu cei care au primit acest vaccin, nu a dus la neplăceri decât la o singură jenă la locul de administrare și un vaccin care sigur ne va da protecția pentru următoarea perioadă de timp.

Vaccinul anti-COVID-19 se administreaza intramuscular dupa diluarea cu 1,8 mililitri de ser fiziologic.