Vaccinul antigripal și testele pentru glicemie se vor putea face în farmacii

antigripal

De la anul, pacientii vor beneficia de servicii contra cost in farmacii. De exemplu, testele de glicemie sau de colesterol vor putea fi efectuate si de un farmacist. Mai mult, tot acolo isi vor putea face vaccinul gripal.

Ministerul Sanatatii a elaborat de curand un ordin care le va permite farmaciilor sa efectueze diferite servicii pentru pacienti, cum ar fi consilierea in anumite afectiuni oncologice sau efectuarea unor teste de verificare a glicemiei si  colesterolului.

Pe lista serviciilor noi se numara si consilierea pentru contraceptia de urgenta, pentru renuntarea la fumat sau o alimentatie sanatoasa. Un ordin de ministru va aproba cate un ghid de buna practica pentru fiecare din noile servicii. Insa pentru asta, farmacistii vor urma niste cursuri in cadrul UMF si abia apoi sunt declarati apti in fata pacientilor.

Tarifele pentru noile servicii vor fi stabilite pe baza ghidurilor emise de Ministerul Sanatatii si in cel mult trei luni, farmaciile autorizate le vor putea oferi clientilor.