Vaccinul anti HPV, inexistent in farmaciile din Iasi dar gratuit pentru fetite la medicii de familie

foto_vaccin

Mircea Onofriescu, medic specialist obstetrica – ginecologie: „Ulterior se vor primi dozele de vaccin pentru fetitele care s-au nascut in 2019 si, mai departe se vor primi dozele pentru fetitele care vor fi vaccinate in anul 2020, cu consimtamantul parintilor. Se fac practic trei doze de vaccine. O doza in momentul zero, a doua doza la doua luni si a treia la 6 luni”.

Toate persoanele pot face acest vaccin, chiar daca nu sunt infectate. Vaccinul nu se gaseste in farmaciile din Iasi, iar pretul unei doze este foarte ridicat.

In momentul de fata, in Iasi, nu se gaseste ca sa poata fi cumparat, eu sper ca acest vaccin se va gasi. Nu este un vaccin ieftin, pentru ca este un vaccin creat prin niste tehnici genetice si este normal sa fie la un pret foarte mare. O doza va fi 650 de RON, deci trei doze va fi 650 inmultit cu trei„, a adaugat Mircea Onofriescu.

Cancerul de col uterin apare la tot mai multe femei din Romania, insa nu are simptome foarte clare.

„Este o forma de cancer care afecteaza foarte multe femei din Romania pentru ca nu se diagnostichiaza in stadia precoce. In stadiile precoce, cancerul de col uterin nu doare. Se manifesta printr-un discomfort genital, prin existent unei secretii vaginale, mai mult sau putin abundente, existenta unei secretii vaginale, mai mult sau mai putin abundente, cu existent unor sangerari care apar in perioada inter-menstruala. Daca femeia nu se adreseaza medicului ginecolog, care sa fie examinata, sa vada modificarile de la nivelul colului uterin, sa aprecieze prin citologie prezenta unor celule atipice la nivelul colului uterin, evolutia este cu totul si cu totul nefavorabila„, a completat profesorul Onofriescu.