Vaccinul anti-COVID-19 nu este recomandat gravidelor

gravida

Tot mai multe mamici au ajuns sa nasca in aceata perioada fiind diagonsticate cu Covid. Pentru acestea vaccinul nu este o solutie. Specialistii recomanda ca vaccinarea anti Covid sa nu se efectueze la femeile care abia au nascut.

Specialistii recomanda ca pentru proaspetele mamici, sa nu fie administrat vaccinul anti Covid. Acesta ar putea fi facut abia dupa perioada de alaptare.

Mircea Onofriescu, medic primar obstetrica-ginecologie

A doua intrebare este legata de femeile care alapteaza. La fel unele ghiduri europene recomanda intarzierea acestei vaccinari pana ce trece perioada de alaptare si aceasta este recomandarea pe care o facem si noi. Si o a treia categorie de situatii particulare este situatia femeilor care doresc sa ramana gravide.

Recomandarea este ca dupa al doilea rapel, sa fie o perioada de pauza 2 luni sa se incerce obtinerea unei sarcini.

In cazul in care o proaspata mamica solicita vaccinarea anti- Covid, medicii ginecologi se asigura de posibilitatea efectuarii acestuia, in functie de starea medicala a pacientei.

Madalina Ciuhodaru, medic primar obstetrica-ginecologie

In timp ce la vaccinul antigripal recomandarile sunt extrem de clare si precise in privinta femeilor insarcinate si vaccinul antigripal este recomandat acestora pentru a preveni gripa sezoniera. In cazul vaccinului anti- Covid, producatorul nu isi asuma responsabilitatea, dar Societatea Americana a obstetricienilor si ginecologilor spune ca, in cazul in care femeile gravide solicita vaccinarea anti-covid, acestea isi pot informa ginecologul si impreuna cu acesta sa ia decizia.

Desi datele privind siguranta administrarii vaccinului impotriva COVID-19 la gravide si la femeile care alapteaza sunt inca limitate, persoanele doritoare nu sunt excluse din campaniile de vaccinare.