Vaccinati-va impotriva gripei!

Sharing is caring!

Este sfatul pe care il dau medicii de la Directia de Sanatate Publica si cei de la Spitalul de Boli Infectioase cind vine vorba despre imunizarea sezoniera.

In aceasta perioada, oamenii primesc, inclusiv pe strada, si pliante in care gasesc informatii despre importanta vaccinurilor. In curand, echipe mixte formate din medici vor merge in mediul rural, pentru a imuniza gratuit populatia.

Cei mai multi adulti refuza imunizarea de teama unor reactii adverse, dar  si din motive religioase, asa cum se intampla in familiile de adventisti sau cei care adera la diferite secte. Vaccinarea este gratuita si se poate face fie in cabinetele medicilor de familie, fie in spitale.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, manager Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals” Bucuresti: “Orice persoana care stie ca are o comorbiditate este bine sa se vaccineze. Nu se vaccineaza, isi asuma riscul sa contacteze o infectie gripala. Orice persoana care are probleme de colectivitate, ma refer aici la cadrele didactice si inspectorii scolari, cadre sanitare, evident ca vor trebui sa se vaccineze. Si sunt primele persoane expuse. In contexul in care apare un focar epeidemic, toti din jur trebuie luati si vaccinati, pentru ca e singurul mod prin care putem sa oprim trecerea virusului in alte zone“.

Medicii si asistentii vor merge in comunele din judet, pentru a-i informa pe adulti despre importanta, pe termen lung, a vaccinurilor. Vizate sunt si comunitatile de etnie din judet.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase “Sf Parascheva” Iasi: “Ne protejeaza, in primul rand, pe noi, ca persoane, de a nu face boala respectiva. Protejeaza familia noastra, pentru ca noi sa nu ducem boala acasa. Si protejeaza comunitatea in care lucram. Ii sfatuiesc pe toti iesenii, pe toti cetatenii acestui judet. Este un real beneficiu sa putem avea la dispozitie aceste vaccinuri”.

Pana acum, la Iasi au ajuns 30 de mii de doze de vaccin, din totalul de peste 90 de mii cerute de la Ministerul Sanatatii. Deocamdata, stocurile de vaccin antigripal s-au epuizat in toate cabinetele medicilor de familie din municipiu.

shares