People get flu shots in St Petersburg

Medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, în contextul alertei epidemiologice generate de numărul mare de infecţii respiratorii.

În prezent, traversăm vârful actualului val de viroze, iar o atenuare a situaţiei este aşteptat abia după prima parte a lunii viitoare, potrivit estimărilor specialiştilor.

Colegiul Farmaciştilor a anunţat astăzi că vaccinarea antigripală se poate face şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui program pilot.

Vaccinarea se realizează de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară organizate de Universităţile de Medicină şi Farmacie în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut.

Farmaciile care au dorit să se implice în program, din Bucureşti şi din alte 15 judeţe, au fost autorizate special pentru a desfăşura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să parcurgă următorii paşi: să consulte lista, să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală, fie la medicul de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere, şi să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată şi, nu în ultimul rând, să achiziţioneze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Reprezentanţii farmaciştilor spun că vaccinul se va administra numai după o discuţie în care s-ar putea identifica eventuale contraindicaţii sau precauţii. Sunt excluse persoanele care nu au mai fost vaccinate antigripal anterior şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.