Vaccin, apă și săpun, gripa nu ne dă pace

Cum prevenim gripa?

Stirea conform careia la noi in tara a fost declarată epidemie de gripă a adus panica printre romani. Medicii ne sfatuiesc sa nu ne isterizăm. Haosul n-a dus niciodata la ceva bun. Se asteapta măsurile oficiale, care pot include închiderea școlilor, declararea carantinei în spitale sau concentrarea resurselor în zonele cele mai afectate. Medicii sustin ca cea mai simpla metoda de preventie este spalatul pe maini, dupa ce ne-am vaccinat, bineinteles.

Cum ne protejăm de gripa? Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască peste gura si nas si evităm pe cât posibil spațiile foarte aglomerate. Si pentru ca vine vacanta, cel mai bine e sa-i protejam si pe cei mici. Medicii infectionisti fac apel la constiinta si responsabilitatea adultilor.

Pe langa vaccin, medicii ne sfatuiesc sa tusim în braț, cot sau într-un servețel. Nu în mâna goală! Cum știm că avem gripă? Simptomele pornesc brusc, cu febră mare, stare de rău, dureri musculare, cefalee intensă, oboseală generalizată. Tabloul clinic e foarte important si e vital sa mergem imediat la medicul de familie.