Utilaje agricole noi, costuri reduse pentru fermieri

Peste o suta de fermieri din judetele Iasi, Vaslui, Botosani si Bacau au participat vineri la o demonstractie  in camp, unde au aflat avantajele noilor utilaje agricole disponibile pe piata. Evenimentul a fost organizat in satul Rusenii Vechi, comuna Holboca iar cei prezenti au putut testa un sistem grapă cu discuri dotat cu un echipament de tocat resturi vegetale, un utilaj tip Gruber și semanatoare direct în miriște.

Eveniment demonstrativ in comuna Holboca, dedicat utilajelor agricole noi pe piata, care a atras numerosi fermieri din zona Moldovei interesati de noutatile in domeniu.  Demonstratiile au fost facute pe câmpurile lucrate de către fermierul Ciprian Stegaru.

Ciprian Stegaru, inginer mecanic:

Avem ocazia sa testam aceste utilaje in luna septembrie pentru ca acum se pune graul in pamant pentru painea de anul viitor. Avem trei tipuri de miriste- cea de grau, de floarea soarelui si de porumb, iar agricultorii din judetul Iasi si nu numai, avem si din Vaslui si din Franta au ocazia sa vada aceste trei utilaje si avem si elemente de preciie cu GPS.

R: Cum ii ajuta pe fermeri aceste utilaje?

Ii ajuta in primul rand reducand costurile la motorina, reducand numarul de treceri, facem doua trecerei, le tocam le pregatim pentru semanat, reducem cheltuielile asa incat sa avem un pret minim pe kilogram de cereale.

Fermierii sunt interesati in mod direct de noile utilaje agricole intrucat acestea sunt realizate astfel incat sa fie reduse cheltuielile si in final sa creasca si productia.

La eveniment a participat si un ingineri agronom din Franta, stabilit in zona de Sud-Est a Romaniei, care face aici agricultura de peste 20 de ani cu astfel de utilaje agricole. Acesta a împărtășit aspecte din propria experiență.

Pierre Jaurreau, inginer agronom francez:

De curand am dezvoltat mai multe ferme agricole in zona de Sud a Romaniei, iar ultima provacare a fost sa implementam aici agricultura regenerativa, dar cu pasi marunti intrucat la ora actuala nu exista studii in acest domeniu pe care ne putem baza. Cu aceste utilaje ne dorim sa dezvoltam agricultura vertifcala, dupa ce un sol este distrus de plug, si sa il ajutam sa se refaca cu un gruber sau un scarificator mai putin adanc.”

La finalul evenimentului, organizatorii le-au promis fermierilor ca anul viitor vor desfasura o demonstratie cu utilaje si pentru sectorul horticol/viticol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *