USV Iași, partener într-un proiect transfrontalier

Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași este partener într-un proiect transfrontalier privind problemele din sectorul acvaculturii cu care se confruntă antreprenorii piscicoli din Republica Moldova și județul Iași din bazinul hidrografic al râului Prut. Este vizată analizarea sănătății populațiilor de pești din sistemele de acvacultură.

Fermele piscicole au constituit baza pentru activități de cercetare și inovare din cadrul proiectului. O echipă de 14 specialiști de la USV și din Republica Moldova au prelevat pentru analize probe de apă și pește.

prof.dr. Liviu Dan Miron – prorector USV

„Avem colaborari multiple cu Institutul de Zoologie care a fost al Academiei Republicii Moldova, acum este al Ministerului Educatiei din Republica Moldova unde un grup de 100 de specialisti sunt capabili sa facă o diagnoza ecologica, să analizeze parametrii fizico-chimici ai apei si, in acelasi timp, si patologia piscicola din bazinul râului Prut.

In cadrul proiectului a fost realizata diagnoza rapida a bolilor pestilor si fiind aplicate metode noi profilactice de combatere a acestora.

prof.dr. Liviu Dan Miron – prorector USV

„Am prelevat diferite probe de apa si de peste pentru a determina si starea de boala a pestilor. Pentru a reusi sa identificam aceasta patologie specifica pestilor pentru a diminua  pierderile fermierilor. Avem ocazia ca identificand aspectele patologiei sa mărim capacitatea de productie a fermierului.”

Valoarea totala a proiectului este de 200.000 de euro, din care 80.000 i-au revenit USV-ului, iar diferenta partenerului.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!