USV Iași a semnat la Ministerul Educației contractul de finanțare pentru proiectul ÎNVĂȚĂMÂNT DUAL – AGRITECH

Ieri, 4 octombrie, la București, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi (USV), și Ligia Deca, ministrul Educației, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „𝗖𝗢𝗡𝗦𝗧𝗥𝗨𝗜𝗥𝗘 𝗜𝗡𝗙𝗥𝗔𝗦𝗧𝗥𝗨𝗖𝗧𝗨𝗥𝗔̆ 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗜̂𝗡𝗩𝗔̆𝗧̦𝗔̆𝗠𝗔̂𝗡𝗧 𝗗𝗨𝗔𝗟 – 𝗔𝗚𝗥𝗜𝗧𝗘𝗖𝗛”, în valoare de 123.193.000 lei, proiect în care partenerul principal al USV este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI).

AGRITECH este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 15 – Educație și are cea mai mare valoare din istoria universității ieșene, aproximativ 25.000.000 de euro.

Concret, proiectul presupune construcția la Ezăreni, pe terenul USV Iași, a unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice. Complexul va presupune realizarea unui spațiu care să asigure toate serviciile sociale necesare: cantină, cazare, sală de sport, cât și laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, pentru a se putea desfășura practica la diverse niveluri.
„În condițiile diversificării continue a nevoilor pieței muncii a apărut necesitatea ca educația profesională să devină preponderent duală. Proiectul răspunde unei mari provocări a mediului economic și anume crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior. USV Iași și UTI Iași sunt cei mai mari formatori în domeniul ingineriei, respectiv ofertanți de muncă calificată în domeniul tehnic și sunt principalii creatori de abilități și competențe tehnice din Regiunea de Dezvoltare Nord – Est. Prin participarea universităților USV Iași și UTI Iași, se urmărește extinderea formării duale la nivel terțiar prin dezvoltarea de programe universitare de studiu, cu componente practice, derulate în cadrul unor companii. Legăturile cu mediul economic și social vor deveni mai puternice prin investițiile în construcția campusului integrat pentru învățământul profesional și tehnic, prin accesul la o educație bazată pe inovare, creativitate și specializare inteligentă. Investițiile vor ajuta, de asemenea, firmele partenere și universitatea să își consolideze cadrele de formare profesională, precum și să ajute partenerii să își valorifice la maximum resursele. Viitorii lucrători, absolvenți sau persoane recalificate vor sprijini ecosistemele industriale regionale cu competențe aplicabile la tendințele în schimbare ale pieței muncii”, a transmis prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași

Mai precizăm faptul că din AGRITECH mai fac parte următorii parteneri:
✅ Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi – partener principal
✅ Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” din Miroslava
✅ Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
✅ Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași
✅ Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț
✅ Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”
✅ Municipiul Iași
✅ Municipiul Fălticeni
✅ Orașul Târgu-Neamț
✅ Comuna Miroslava
✅ S.C. INTERAGROALIMENT S.R.L.
✅ S.C. AGRITEHNICA SERVICE S.R.L.
✅ S.C. AGROPAN IMPEX S.R.L.
✅ S.C. DICOR LAND S.R.L.
✅ S.C. RAM S.R.L.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *