USR trimite un TIR cu ajutoare în Cernăuți

tir-ajutoare-usr

Biroul Național al USR va trimite un TIR încărcat cu ajutoare, la Cernăuți, în Ucraina. Vicepreședintele USR Dan Barna va însoți acest transport, pentru a se asigura că ajunge la destinație.

Aceștia vor trimite kit-uri pentru refugiați: 154 de saci de dormit, 201 izopren, 220 de pături, 216 perne, 141 de saltele și mâncare neperisabilă.

Reprezentanţii USR au prezentat acţiuni desfăşurate de primari ai formaţiunii:

  • Primarul USR Vasile Cărare din Milişăuţi, localitate aflată la doar 40 de km de graniţa cu Ucraina, s-a mobilizat pentru a putea primi refugiaţi. Primăria va pune la dispoziţie, dacă va fi cazul, o bază sportivă dotată cu duşuri, căldură şi condiţii bune pentru cazare. Primarul a fost în vama Siret, a discutat cu cei doi preoţi prezenţi acolo pentru a orienta refugiaţii, informându-i despre disponibilitatea de a ajuta. 
  • Primarul Horia Bugarin, din Dumbrăviţa, Timiş, a strâns zeci de cutii cu alimente neperisabile, haine, produse de igienă şi pentru nou născuţi, pe care să le ofere refugiaţilor din Ucraina. 
  • Gabriel Pleşa, primarul USR al oraşului Alba Iulia, a anunţat că a identificat mai multe locaţii în care poate caza, într-o primă fază, aproximativ 70 de refugiaţi din Ucraina şi poate mări capacitatea de cazare cu încă 100 de locuri, asigurând totodată şi hrana şi eventual îngrijiri medicale sau socio-medicale pentru aceştia, prin transferarea unei sume din bugetul local dedicat evenimentelor.- Primarul Ionuţ Postolache din Maxineni s-a oferit să primească refugiaţi: are 5 clădiri care pot fi folosite (4 şcoli care nu sunt folosite, au încălzire şi o clădire centru de zi cu 20 paturi, bucătărie etc). Din bugetul local poate aloca o sumă de bani, capitolul situaţii de urgenţă.
  • Primarul Allen Coliban din Braşov a găsit două unităţi de cazare pentru refugiaţi, cu aproximativ 500 de locuri. Momentan nu există solicitări sau instrucţiuni de la Guvern, dar Primăria Braşov este pregătită să ajute. 
  • Primarul Elena Lasconi din Cîmpulung a mobilizat comunitatea şi a strâns un TIR cu apă, paturi, saci de dormit, articole de igienă, conserve, lapte praf şi haine noi. Transportul urmează să plece către zonele de frontieră.
  • Primarul Dominic Fritz a luat legătura cu mai multe organizaţii şi firme din Timişoara pentru formarea unui comitet de solidaritate cu Ucraina, în special cu Cernăuţi, unde trăieşte şi o comunitate românească.

Prin acest comitet va coordona o campanie de strângere de fonduri pentru nevoile oraşului înfrăţit şi orice alte acţiuni locale necesare în urmă războiului. Organizaţiile care vor să se implice în acest grup pot să contacteze pe adresa de email timisoara.pentru.ucraina@gmail.com 

  • Primarul Lucian Stanciu Viziteu a lansat un apel umanitar către toţi băcăuanii pentru a veni în ajutorul refugiaţilor ucraineni. Primăria strânge alimente neperisabile, lenjerii de pat, pilote, pături, perne, jucării. Pentru eventualitatea sosirii refugiaţilor în Bacău, primarul Lucian Viziteu a anunţat că dispune de spaţii de cazare cu capacitate imediată de extindere şi a primit semnale de susţinere din mediul privat. 
  • Primarul Florin Virga a pregătit un centru pentru refugiaţi în Căminul Cultural din Săbăoani, Neamţ. De asemenea, persoanele care doresc să facă donaţii sunt aşteptate la Primărie.
  • Clotilde Armand a pregătit peste 1.000 de paturi pentru refugiaţii ucrainieni şi va solicita Consiliului Local al Sectorului 1 să ofere un sprijin financiar pentru toţi cei care au de suferit în urma războiului, celor care au acum nevoie de ajutorul nostru.