USR Tineret contestă arestarea lui Dide: A trimis colete către DIICOT pentru a semnala cât de ușor se poate procura cannabis în România

cristian dide

foto: cotidianul

USR Tineret consideră un „eveniment aberant” arestarea liderului Rezist, Cristian Dide, de către procurorii Direcției de Investigare a Infacțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași. Acesta milita pentru dezincriminarea consumului de marijuana și timp de 2 ani a trimis la sediul DIICOT colete cu cânepa industrială (sub 0.2% THC) pentru a demonstra ce ușor se poate ajunge în posesia plantei.

„Lupta cu traficul de droguri trebuie să fie centrată pe destructurarea rețelelor organizate care operează pe piața neagră. În schimb, DIICOT Iași doar lasă aparența că ar lupta cu adevărat. Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventivă a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de «droguri de risc». Fondatorul Evoluție În Instituție și Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) și a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de ușor se poate procura planta de canabis în România.”, a scris USR Tineret pe Facebook.

Aceștia susțin că plantele trimise către DIICOT „au aceeași șansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameți”.

„Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iași a inițiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanțelor, materialelor audio & video și dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT. Decizia procurorilor constituie încă un refuz sistematic de recunoaștere a naturii și amploarei reale a traficului de droguri, în timp ce DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici care procură plante agricultural-industriale legale în Uniunea Europeană, în semn de protest. Facem apel către structurile de forță să renunțe la abordările distrugătoare din cadrul politicilor antidrog care determină mai mult rău individual și social decât reușesc să prevină sau să combată. Un stat responsabil înțelege că traficul de droguri poate fi învins mai întâi prin recunoașterea că nu activiștii civici, tinerii sau consumatorii de rând constituie inamicul, ci rețelele organizate care operează pe piața neagră. Cu siguranță nu indivizii care trimit colete cu cânepă către DIICOT.”, apare în postarea de pe Facebook a celor de la USR Tineret.