USR suspendă membri pentru delict de opinie, dar îl plăteşte pe Ghinea cu 6.500 de euro lunar pentru consultanţă politică. De banii aceştia, partidul lui Drulă a scăzut sub 15%

Secretariatul General al USR a mărit cuantumul consultanței politice pe care o plătește din subvenția de la bugetul de stat unui SRL deținut Cristian Ghinea.

Deşi USR a fost aspru criticat încă din 2022 pentru că-l plăteşte pe Ghinea din subvenţia de la stat, fără ca acesta să ocupe vreo funcţie, secretariatul general al partidului a hotărât chiar să-i mărească acestuia venitul la 6.500 de euro lunar (de la 5.000) pentru consultanţă politică, în condiţiile în care partidul lui Drulă scade vertiginos în sondaje.

De altfel, Ghinea face parte din cercul restrâns al apropiaţilor preşedintelui partidului, Cătălin Drulă, în care se mai regăsesc Dan Barna, Ionuţ Moşteanu şi Vlad Botoş.

Newsweek România a dezvăluit în urmă cu jumătate de an că USR i-a plătit, în 2022, drept servicii de consultanță politică, 50.000 de Euro din subvenția primită de acest partid de la bugetul de stat unui SRL deținut de Cristian Ghinea.

Ceea ce corespundea unui salariu lunar de circa 5000 de Euro.

Conform datelor publicate pe pagina de internet https://transparentasg.usr.ro/ , USR i-a mărit contractul lunar pe care i-l plătește companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL al cărui unic asociat este Cristian Ghinea, președintele departamentului de policy al acestui partid.

Astfel sumele plătite drept consultanță politică acestui SRL au crescut la 31.000 (6200 Euro) lei în iulie 2023 față de o medie de 25.000 lei (5000 Euro) în 2022.

Conform unor surse din USR, Ghinea este cel mai bine plătit membru al acestui partid din subvenția de la stat.

Pe locul doi se situează Andrei Constantinescu, un apropiat al lui Dan Barna cu circa 5000 Euro lunar luați tot pe consultanță politică din subvenția primită de USR de la stat.

Nici conducerea USR și nici Cristian Ghinea nu au răspuns întrebărilor Newsweek România legate de plățile făcute din subvenția primită de la stat către acest membru de partid, dacă Ghinea s-a aflat sau nu în conflict de interese când a încheiat acest contract și dacă acestea reprezintă sau nu evaziune fiscală prin evitarea plății unor taxe de 41,5% aferente salariului.

Conform cheltuielilor Secretariatului General al USR consultat de Newsweek România, acest for al partidului a acordat anul trecut 10 contracte de consultanță politică companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL în valoare totală de 256.045,95 lei ( 52.000 Euro).

Conform datelor de la ANAF, SRL-ul lui Ghinea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 785.000 lei și un profit net de 450.000 lei.

Afacerile i-au explodat anul trecut fostului ministru al fondurilor europene de la o cifră de afaceri de doar 79.000 lei în 2021 și un profit de 70.000 lei.

Practic, o treime din veniturile companiei lui Ghinea au venit anul trecut din subvenția de la bugetul de stat aprobată de colegii săi de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *