USR nu vede creșterea TVA ca soluție din moment ce România plătește anual 1,2 miliarde de euro drept spor de antena pentru funcționarii publici

USR nu vede o solutie cresterea TVA-ului din moment ce Romania plateste anual in jur de 6 miliarde de lei pe an pentru functionarii publici, drept spor de antena. Problema reducerii deficitului a fost discutata ieri la Palatul Cotroceni si reprezentantii partidelor politice.
„Cât timp ne permitem să plătim un spor de antenă pentru aproape toți funcționarii publici din România, în valoare totală de șase miliarde de lei pe an, nu cred că este fair, corect față de români, să discutăm despre o creștere a TVA-ului. De exemplu, un punct de creștere a TVA-ului aduce șapte miliarde de lei, deci nu putem să creștem TVA-ul ca să putem continua să plătim sportul de antenă. Asta să fie clar”, a declarat Dominic Fritz.
Sporul de antena a fost adoptat de Guvern in 2017 fiind vizati angajații din administrația publică locală care au beneficiat de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, de până la 15% din salariul de bază, prevăzut de Legea–cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
La stabilirea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă s-au avut în vedere: existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi, existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare, structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă
Nivelul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă a fost stabilit de:
- Până la 15% din salariul de bază, pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 4 factori de risc
- Până la 10% din salariul de bază, pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 3 factori de risc
- Până la 5% din salariul de bază, pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 2 factori de risc.
Cuantumul sporului s-a stabilit prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază în luna respectivă, corespunzător timpului efectiv lucrat.
Sporul s-a acordat în condițiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele aspecte:
- Înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
- Existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
- Înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
In 2021, in jur de 7000 de angajați din Senat primeau așa numitul spor de antenă – 15% din salariul de bază – pe motiv că ar fi expuși la câmpuri electromagnetice (CEM) peste valorile legale, generate de echipamentele de muncă din instituție. Măsurătorile au fost făcute de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM). Același institut a facut măsurători și la Consiliul Concurentei, sute de angajati primind acest spor de antenă.