USR despre sporul de antenă pentru bugetari: “Ipocrizia asta ne-a costat în ultimii ani zeci de miliarde de lei!”

USR a realizat un istoric al sporului de antena pe care il primesc bugetarii pe motiv ca ar fi expusi la campuri electromagnetice peste valorile legale. Sporul de antenă de 15% din salariu e primit de bugetari pe baza unor buletine de analiza eliberate tot de institutii publice.

“Funcționarii de pe la ANAF-uri, de pe la ministere, de prin birouri cu greu ar fi putut pretinde că lucrează în mină sau la furnal, fiind astfel „vătămați” în lupta lor cu Solitaire și MineSweeper. Dar, stai! Ce e antena aia de pe clădire? Dar ecranele astea de calculator (erau încă ecrane cu tub catodic pe vremea aia) nu radiază? Dar telefoanele mobile de serviciu? Baza legislativă era o ordonanță de guvern și un ordin al ministrului sănătății, prin care România își însușea limitele OMS (Ordinul MS 1193/2006). Doar că cineva trebuia să vină să măsoare nivelul de radiații, buletinul de măsurători trebuia să fie interpretat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și abia apoi – dacă limitele de expunere erau depășite – primeau sporul de 15%. Și atunci, și acum, existau doar două instituții care aveau și expertiza și aparatele să facă aceste măsurători – ANCOM și o unitate militară care lucra în domeniul spectrului folosit de MApN. Nici ANCOM și nici MApN nu au emis vreodată un buletin care să ateste depășiri de expunere la radiație electromagnetică în spații de birouri. Nici nu aveau cum, fiindcă toate utilajele care lucrează în spectrul electromagnetic sunt construite în așa fel încât să nu depășească limitele internaționale de expunere. Nu doar că nu le depășesc, dar în majoritatea cazurilor emit cam cu 1% din puterea maximă la care ar atinge limitele de sănătate”, precizeaza USR in analiza.

Gruparea politica mentioneaza ca a existat o instituție a statului care a rezolvat și acest obstacol în calea oamenilor care își doreau sporul: Societatea Națională de Radiocomunicații, firmă de stat. Și vestea s-a dus ca focul până în cel mai îndepărtat cotlon al birourilor bugetare.

“Venea un băiat de la SNR, cu un carnețel și un pix, și întreba sec: „Pentru sporul de antenă?” A doua zi, bugetarii aveau buletinul de măsurători, care arăta contra unei taxe modice cât de vătămător electromagnetic era mediul în care frecau la Solitaire…A venit criza financiară din 2008-2009, pandemia și apoi războiul din Ucraina și oamenii au mai uitat de radiații, dar sporul a mers bine-mersi în continuare. Ipocrizia asta ne-a costat în acest interval câteva zeci de miliarde de lei”, a mai precizat USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *