USR are soluții concrete pentru traficul greu din zona de sud a municipiului Iași

solutii

Astăzi au început oficial procedurile pentru Varianta de Ocolire Iași-Est, proiectul care va elimina traficul greu din zona de sud a municipiului Iași. Este o victorie a lui Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat din partea USR în Ministerul Transporturilor, care a propus această soluție.


Licitația pentru elaborarea Studiilor de Prefezabilitate și de Fezabilitate a fost lansată, iar termenul limită de depunere a ofertelor este de 22.11.2021. Valoarea estimată a contractului este de 4,8 milioane de lei, iar durata de execuție de 18 luni. Finanțarea proiectării este asigurată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020), iar execuția ar putea fi realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR 2021-2026).


Cosette Chichirău, deputat USR de Iași: ”După decenii întregi de neputință din partea primarilor Iașului, a președinților de consilii județene și a guvernelor de dinainte de 2020, iată că datorită profesioniștilor susținuți de USR se fac pași concreți pentru Varianta de Ocolire Iași-Est. Mă bucur că, în mai puțin de un an de participare la guvernare, USR a produs rezultate pentru Iași. Îl felicit pe Adrian Covăsnianu pentru că, în fosta lui calitate de secretar de stat, a reușit să pună în circuitul intern din Ministerul Transporturilor acest proiect al Variantei de ocolire Iași-Est, după ce Primăria Iași a eșuat sistematic să rezolve problema traficului din zona Bucium”.


Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat din partea USR în Ministerul Transporturilor: ”Cel mai important este că astăzi putem să vorbim despre un calendar realist pentru acest proiect. Avem termen pentru finalizarea procedurii de achiziție, avem termen pentru proiectare și putem estima demararea licitației pentru execuția propriu-zisă. Speranța mea este ca în trei ani să avem deja utilajele pe teren pentru construirea Variantei de Ocolire Iași-Est. Împreună cu Autostrada Unirii A8, noul proiect va muta traficul greu în afara orașului și va duce la scăderea semnificativă a poluării”.

Printre beneficiile aduse de Varianta de Ocolire Iași-Est se numără:

 1. Scoaterea traficului greu din municipiul Iași dinspre sud (via Bucium) și est (via Tomești);
 2. Reducerea poluării în zona Pădurii Bârnova și a municipiului Iași (zona sudică, estică și chiar
  centrală);
 3. Traseul V.O. Iași-Est ocolește localitățile Poieni, Schitu Duca, Stanca, Osoi, Chicerea, Tomești
  s.a.m.d.;
 4. Traseul V.O. Iași-Est nu se suprapune peste ariile protejate Natura 2000, ceea ce înseamnă că
  Acordul de Mediu pentru execuția acestui obiectiv va fi obținut relativ ușor, nefiind necesară
  SEA (Studiu de Evaluare Adecvată). Nu se incalca OUG 57/2007;
 5. Pentru execuția V.O. Iași-Est nu este nevoie de defrișări;
 6. V.O. Iași-Est nu se suprapune cu terenuri pe care să se afle construcții, prin urmare nu vor fi
  demolări;
 7. Viteza de deplasare va fi una mai ridicată, ca urmare a traseului extraurban al V.O. Iași-Est;
 8. Conectare directă cu V.O. Iași-Nord la profil de autostradă – parte a A8;
 9. Reducerea timpilor petrecuți în trafic;
 10. Reducerea uzurii autoturismelor.