USLIP Iasi organizeaza un protest in fata Prefecturii fata de salariile din invatamantul preuniversitar

foto_uslip

Saptamana viitoare, USLIP Iasi va organiza o acțiune de protest în fața Prefecturii Iași între orele 12:00-13:00. Cauzele acestui demers fac referire la situația deplorabilă în care segmente largi de salariați din învățământul preuniversitar românesc au ajuns să trăiască la limita sărăciei.

Personalul nedidactic, cadrele didactice debutante, personalul auxiliar, dar și o bună parte din personalul didactic au venituri mizerabile care se situează între 1700 și 3000 lei.

„Scandalos este că, deși avem hotărâri judecătorești câștigate, legi sau hotărâri de guvern care oferă drepturi, dar nu se aplică, nimeni din Ministerul Educației sau Ministerul Muncii nu a catadicsit să ia măsuri în favoarea salariaților conform legii. Instituțiile care ar trebui să fie garante ale drepturilor constituționale s-au transformat în simple anexe ale puterii și mă refer aici la Curtea Constituțională sau Avocatul Poporului. Vin doar cu două exemple: dosarele USLIP IAȘI care fac ,,carieră” la CCR. Primul (dreptul la grevă) a depășit 2 ani. Al doilea are deja câteva luni și vizează neconstituționalitatea ordonanțelor care au prorogat majorările din învățământ din ultimii doi ani.Acum 12 ani aceeași Instituție a stabilit în câteva săptămâni că Ordonanța 136 a Guvernului Tăriceanu era neconstituțională, iar legea 221 putea fi aplicată! În ceea ce privește Tribunalele județene, trebuie spus că cele mai banale spețe ajung să se soluționeze în intervale situate între un an și doi ani. Involuția statului de drept în România este vizibilă. Separarea puterilor în stat a devenit relativă. Parlamentul României este doar o simplă extensie a Guvernului, iar puterea judecătorească a ajuns să facă mai degrabă voluntar decât involuntar jocurile aceleiași puteri executive. Rezultatul aceluiași malaxor în care dominant este Executivul este și recentul proiect de buget al României. Cifrele din proiect demontează încă o dată minciunile Guvernului care a afirmat că majorarea din educație este de 10%. Media creșterilor din sistem este de nici 5%, iar aceasta nu vizează toate categoriile de salariați. Ceea ce șochează este însă tupeul nelimitat al puterii politice care își permite să mintă cu nonșalanță, fără teama de a mai fi contrazisă de cineva, pentru că nu, cine ar mai putea face asta? Ar mai fi multe de spus și nu aș vrea să mai plictisim cu alte realități știute sau mai puțin cunoscute”, a mentionat Laviniu Lacusta, presedinte USLIP Iasi.

Sindicatele, în special cele județene, rămân în ciuda unor imperfecțiuni printre puținele forțe care mai opun rezistență la controlul total al societății de către puterea politică.

„Constituția României garantează rolul acestor structuri deși, așa cum arătam, instituția care ar trebui să vegheze la respectarea principiilor statului de drept și-a pierdut masiv din substanță. Încă stă în puterea noastră să mai salvăm lucrurile. Vom vedea și până când”, au mai transmis cei de la USLIP Iasi.