Ursula von der Leyen este sustinuta oficial de liderii UE pentru un nou mandat

Liderii UE au ales-o pe germanca Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, au declarat șase diplomați UE pentru POLITICO. La o întâlnire de la Bruxelles, liderii naționali l-au ales și pe portughezul António Costa și pe estonianca Kaja Kallas pentru cele mai înalte poziții la Consiliul European și, respectiv, serviciul de politică externă al UE.

Decizia de a numi trei politicieni cu experiență în roluri de top în UE a fost un pariu aparent sigur al liderilor pentru a menține puterea coaliției sale centriste, pe fondul unei manifestări mai puternice de dreapta în Franța, Germania și alte părți ale UE la alegerile europene.

Anunțul liderilor vine în timp ce Uniunea Europeană este flancată de o relativă incertitudine de ambele părți: cu alegerile care se profilează în Marea Britanie, unde va fi o schimbare în conducerea politică pentru prima dată în 14 ani și cu invazia Rusiei din Ucraina.

Și în inima blocului, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în mod neașteptat alegeri anticipate, după ce extrema dreaptă i-a lovit partidul la alegerile europene din iunie.

La o conferință de presă după întâlnirea liderilor, Kallas, care este actualul prim-ministru al Estoniei, a spus despre trio: „Facem o echipă grozavă”.

Marți, șase negociatori din cele trei principale grupuri politice centriste europene i-au aprobat pe von der Leyen, Costa și Kallas pentru aceste roluri. Joi, ceilalți lideri au susținut aceste decizii.

La începutul săptămânii, premierul italian Giorgia Meloni le-a spus clar omologilor săi că este supărată că a fost lăsată în afara negocierilor pentru posturile de vârf, având în vedere că gruparea sa politică din Parlamentul European este acum a treia ca mărime după alegerile europene din iunie. Joi seara, ea s-a abținut să susțină un al doilea mandat pentru von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *