Ursula von der Leyen a anuntat o reforma profunda a pietei de energie electrica

ursula

După cum era de așteptat, criza energetică s-a aflat în fruntea discursului de astazi al Ursulei von der Leyen.

„Rusia continuă să manipuleze în mod activ piața noastră de energie. Adică, ei preferă să arunce gazul în loc să îl trimită în Europa conform contractelor”, a spus ea.

Șeful Comisiei a prezentat oficial trei propuneri-cheie pentru a reduce facturile la energie electrică:

-un plan la nivelul UE pentru a introduce economii obligatorii de energie electrică, un plafon uniform de preț pentru veniturile în exces realizate de centralele inframarginale (adică, cele care nu folosesc gaz, precum surse regenerabile, nucleare, hidroenergetice și lignit) și o taxă excepțională pentru a captura parțial profiturile uriașe obținute de companiile de combustibili fosili.

Prima măsură intenționează să reducă consumul în orele de vârf (de obicei, între orele 7:00 și 22:00), pentru a scădea prețurile, în timp ce celelalte două au ca scop strângerea de „mai mult de 140 de miliarde de euro” în fonduri suplimentare pe care guvernele să le transfere consumatorilor sub stres financiar.

„În aceste vremuri, este greșit să primim venituri și profituri record extraordinare, beneficiind de război și pe spatele consumatorilor noștri”, a spus von der Leyen. „Profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de el”.

Remarcată a fost ideea de a introduce un plafon de preț pentru toate importurile de gaze, așa cum a cerut săptămâna trecută de majoritatea statelor membre. Comisia a avertizat că plafonul ar putea împinge expeditorii să-și vândă gazul în altă parte și să pună în pericol securitatea aprovizionării UE înainte de iarnă.

Cu toate acestea, Von der Leyen a susținut apelurile pentru o decuplare a prețurilor pe piețele de energie electrică. În sistemul actual, cunoscut sub numele de ordine de merit, prețul final al energiei electrice este stabilit de cel mai scump combustibil necesar pentru a satisface toate cererile de energie: în acest caz, gazul. Pe măsură ce prețurile gazelor cresc, la fel cresc și facturile la electricitate.

„Concepția actuală a pieței de energie electrică – care se bazează pe principiul ordinii de merit – nu mai este adecvată scopului, nu mai este doar pentru consumatori”, a spus ea.

„Trebuie să decuplăm influența dominantă a gazului asupra prețului energiei electrice. Acesta este motivul pentru care vom face o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței de energie electrică”.

Dar se așteaptă ca reforma să ia timp pentru a se dezvolta și va aduce doar răspunsuri pe termen lung.