Ursul romanesc si marmota americana au prezis ca vine primavara

In fiecare an, pe 2 februarie, este marcata Ziua ursului in Romania si Ziua marmotei in SUA. Ambele traditii incearca sa vada in comportamentul acestor animale iesite din hibernare indicii despre cum va fi vremea in perioada urmatoare.

De Ziua Ursului, care e in aceeasi zi cu sarbatoarea Intampinarii Domnului in calendarul ortodox, se spune ca daca e soare, ursul iese din barlog si isi vede  umbra pe zapada iar atunci se intoarce in barlog si astfel, conform traditiei iarna va mai dura inca 40 de zile. In schimb, daca ursul nu vede umbra si ramane afara, prevesteste apropierea primaverii.

Conform obiceiului, cei opt ursi bruni de la Gradina Zoologica din Targu Mures nu si-au vazut umbra, vineri, dupa ce au iesit din barlog, iar astfel traditia populara spune ca primavara este aproape.„Traditia populara spune ca daca ursul nu-si vede umbra, asta inseamna ca ramane afara, deoarece primavara va veni in curand. Astazi, cei opt ursi nu si-au vazut umbra, asta inseamna ca putem fi optimisti si asteptam sosirea primaverii”, a declarat presei locale biologul Halmagyi Ildiko.

Un obicei asemanator este sarbatorit si in Statele Unite ale Americii, doar ca in acest caz este vorba de un alt animal care hiberneaza in timpul iernii: marmota. Spectacolul a fost facut celebru de filmul „Groundhog Day” din 1993, cu Bill Murray si Andie MacDowell.

Si celebra marmota cunoscuta sub numele de Punxsutawney Phil a iesit vineri din vizuina sa din statul american Pennsylvania si nu si-a vazut umbra, semn ca temperaturile mai calde ale primaverii vor sosi mai devreme in acest an in America de Nord, potrivit unei legende locale.

„Ceea ce nu a oferit aceasta vreme este o umbra sau un motiv ca marmota sa se ascunda. Vesti bune in aceasta Zi a Marmotei. O primavara timpurie este pe drum”, a citit „interpretul” oficial al lui Phil intr-o proclamatie, salutata cu o runda de ovatii de spectatorii care au asistat la acest eveniment amuzant pus in scena in fiecare an la data de 2 februarie in orasul american.

Potrivit legendei, daca rozatorul isi vede umbra in Ziua Marmotei (denumita si  Ziua Cartitei), vremea rece si viscolita va persista pentru inca sase saptamani. Daca afara este innorat si nu apare nicio umbra pe sol, atunci inceputul primaverii este aproape.

Evenimentul vine de la un ritual stravechi adus in America de imigrantii germani care s-au stabilit in ceea ce este acum statul Pennsylvania. Prima celebrare oficiala a Zilei Cartitei a avut loc in 1886, conform Clubului Cartitei Punxsutawney.

Desi comportamentul animalelor este influentat de vreme, conditii meteorologice dintr-o zi anume nu au o semnificatie practica deosebita. Acest lucru este confirmat si de fapt ca marmotele din Pennsylvania au „prezis” corect vremea din SUA doar in 37% din cazuri, conform unui studiu care a verificat toate predictiile din ultimele decenii, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *