Ursul din Harghita: dosar penal pentru braconaj

Dosar penal pentru braconaj în cazul ursului de la Praid. Politistii din Harghita au deschis dosar penal pentru savarsirea infractiunii de braconaj. Decizia vine la o zi dupa ce un urs a zacut pe marginea unui drum, in localitatea Praid fiind lovit de o masina. Ursul avea 3 picioare rupte si a stat intins pe sosea 18 ore, pana cand autoritatile locale au decis sa il tranchilizeze si apoi sa il ucida.

Animalul a fost impuscat de un vanator si abia apoi cadavrul ursului a fost ridicat de pe sosea. Pentru modul in care a gestionat cazul, prefectul de Harghita a fost demis din functie. O ancheta interna a fost deschisa si la ANSVSA, iar inspectorii si medicii veterinari sunt acuzati ca au intervenit prea tarziu. Iar jandarmii nu aveau tranchilizat.

Autoritatile locale din Harghita au invocat carente legislative, de aceea ar fi intervenit atat de tarziu. Ministrul Padurilor, ieseanul Costel Alexe, spune ca, in acest caz grav, deciziile ar fi trebuit luate pe loc, atat de catre prefect, cat si de inspectorii veterinari, conform unei hotarari de Guvern, valabila inca de acum  9 ani de zile.

Costel Alexe – Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: “Nu era nevoie de avizul si derogarea Ministerului Mediului pentru recoltarea acelui urs. Scrie in procedura HG 233 ca medicul veterinar trebuia sa tranchilizeze acel animal salbatic pentru a-I face raportul privind starea de sanatate a animalului. Trebuiau sa hotarasca ei, la fata locului, ce se intampla cu acel urs ranit. Pentru mine, personal, mi se pare o crima continua acest comportament pe care l-au avut autoritatile si, din pacate, acel urs n-a avut nicio vina pentru chinul la care l-au supus autoritatile din judetul Harghita. Desi aveau toate parghiile necesare, conform HG 233 din 2010, sa intervina, sa poata tranchiliza acel urs, au solicitat Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor derogarea pentru recoltarea acestui animal salbatic, ursul ranit in cauza. Si Jandarmeria, si cei de la ANSVSA ar fi trebuit sa isi faca treaba“.