Unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, prins în România, în urma unei operațiuni secrete

bazii

Unul dintre cei mai căutați teroriști din lume a fost capturat în Bucuresti, în urma unei operațiuni secrete pusă la cale de autoritățile federale americane și Poliția Română.

Vânat de ani buni, pe tot globul, Mohammad Ibrahim Bazzi este considerat cel mai important finanțator al grupării teroriste Hezbollah, din Liban. Americanii ofereau 10 milioane de dolari pentru informații care puteau să ducă la capturarea lui Bazzi!

Mohammad Ibrahim Bazzi a fost dat în consemn autorităților române de 3 săptămâni. Americanii știau că libanezul își aranjase la București o întâlnire secretă și au cerut ca teroristul care are și cetățenie belgiană să fie capturat.

Încă din 2018 exista o recompensă de 10 milioane de dolari pentru oricine putea să dea informații care să ducă la prinderea lui și a doi complici, inclusiv administratorul fondurilor grupării teroriste din Liban.

Marshall Billingslea, Secretar adjunct al Trezoreriei pentru Finanțarea Terorism: „Ultimul este Mohammad Ibrahim Bazzi, care a oferit lui Hezbollah milioane de dolari din exploatațiile sale transcontinentale. Și-a folosit relațiile politice pentru a construi un vast imperiu de petrol, minerit, morărit și servicii energetice care, din nou, a cuprins Europa, Orientul Mijlociu și Africa, toate în beneficiul Hezbolah.”

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite l-a desemnat pe Bazzi drept terorist global pentru asistarea, sponsorizarea și furnizarea de sprijin financiar, material și tehnologic grupării Hezbollah. Această organizație s-a angajat încă de la începutul anilor ’80 în numeroase activități teroriste, inclusiv atacuri împotriva militarilor americani, a angajaților guvernamentali și a civililor din străinătate.

Acum, libanezul în vârstă de 59 de ani a ajuns în custodia Poliției Române după o operațiune secretă a poliției. 

Teroristul Mohammad Ibrahim Bazzi a fost luat ca din oală pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, chiar în momentul în care a pășit pe tărâm românesc. Libanezul venise în țară cu o cursă aeriană de la Beirut. A fost imediat încătușat și arestat provizoriu, iar acum așteaptă îndeplinirea tuturor formalităților ca să fie extrădat în Stetele Unite ale Americii.

La sfârștul lunii ianuarie, pe numele lui Mohammad Ibraim Bazzi a fost emis la New York un mandat de arestare pentru trei capete de acuzare: conspirație pentru efectuarea unor tranzacții ilegale care implică un terorist global desemnat, tentativă de tranzacții ilegale și conspirație la spălarea de bani. Pentru fiecare acuzație, libanezul riscă 20 de ani de închisoare.